Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2012 20:28 - Патриотизъм и национализъм
Автор: antimason89 Категория: Други   
Прочетен: 4873 Коментари: 0 Гласове:
1



Обикновено двете понятия се смесват. Много хора се заблуждават, че патриотът непременно е националист, и че националистът непременно е патриот. Нещо повече - мнозина не правят разлика между патриотизъм и национализъм. Това е, защото в днешното измамно време думите загубиха своя смисъл. Нека се опитаме да върнем смисълът.
Какво е национализъм и какво е патриотизъм?
Ами то става ясно от произхода на думите. "Патриотизъм" идва от "патриа" –"Отечество".
"Национализъм" – от "нация".
Тоест, патриотът е човек който обича своето Отечество. А националистът поставя интересите на нацията преди всичко. Ще кажете, че особена разлика няма. Там е работата, че има. 

кирил рашков от с. Катуница, известен като "Цар" киро, например е български патриот. Той много обича България. Затова иска да я направи циганска държава. Да я превърне в част от своя цигански етнос.
Можем ли да кажем обаче че киро от Катуница е български националист?

Подобно е положението при соломон исак паси, който пък иска да прави от България, Еврия - Новия Израел.
Ционистът българомразец паси е български патриот, който много обича нашата българска земя. 
Тези принципи са особено важни, ако искаме да разберем същността на интернационалния и космополитичен патриотизъм. Както комунистите - интернационалисти, така и демокрадците - космополити могат да бъдат патриоти. Те напълно искрено могат да обичат своята страна. Някои от тях даже обичат и държавата си.
Като тодор живков, например. Само че за тях нацията е нищо.

тодор живков искаше да види една силно индустриализирана България с многобройно население. Но тъй като урбанизацията, преселението на хората от селата към градовете на практика се отрази върху раждаемостта, живков реши да си внесе население. И си внасяше. Цигани от съседните и недотам съседни страни. Ето как антинационалистът живков беше патриот.  И патриотизмът изобщо не му пречеше да мрази българската нация. 
Разбира се, имало е друг тип български патриоти. Такива като Георги Сава Раковски и Васил Левски, които обаче са били и големи български НАЦИОНАЛРЕВОЛЮЦИОНЕРИ.

Патриотизмът може да отрича национализма, но може и да го допълва по един чудесен начин. 
Защо се спирам на темата? Защото стреснати от напредъка на нас – Националистите, немалко демокрадци и комунисти започнаха да ни обясняват колко искрени и убедени националисти са. Какъв пламенен патриотизъм изповядвали и въобще колко ще загубим, ако не им повярваме и не тръгнем след партиите им. Тяхната задача е да ни излъжат, че трябва непременно да им повярваме.

Ние обаче съзнаваме, и правим СЪЩЕСТВЕНАТА разлика между тяхното ИНТЕРНАЦИОНАЛНО-КОСМОПОЛИТНО мислене, и нашето РЕАЛНО БЪЛГАРСКО РАСОВО СТАНОВИЩЕ! Защото техните "идеи" се градят върху една ЕГАЛИТАРНА-УТОПИСТКА основа. Докато нашите ИДЕАЛИ, почиват върху НЕИЗМЕННИТЕ ПРИРОДНИ, БИОЛОГИЧЕСКИ ЗАКОНИ!!!

Разликата е ОГРОМНА!



Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: antimason89
Категория: История
Прочетен: 329403
Постинги: 266
Коментари: 209
Гласове: 262
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930