Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2015 16:46 - Тествах водата от минералните чешми в центъра на София.
Автор: kolevdobri Категория: Други   
Прочетен: 2511 Коментари: 8 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Както бях планирал, тази сутрин отидох рано сутринта и тествах минералната вода до старата баня в центъра на София.


Получиха се интересни данни. Някои от тях направо ме шокираха.


Ph на водата - 10,4 - толкова високо ниво на алкалност на вода досега не съм виждал. Нито бутилирана, нито свободно течаща - от чешма или извор. Тестът беше при 38 градуса по целзий. Оставих я да изстине до 23 градуса и отново я тествах. Даде съвсем малко отклонение - 10,3, което не променя нищо.


След това тествах електропроводимостта - показателят първоначално отчете 138 и започна да се повишава, като стигна до 180. Температурата беше 38-39 градуса.


Оставих я да изстине. Електропроводимостта се промени незначително - падна от 180 на 175. Може да е статистическа грешка.

Идея - тази вода е идеална за получаването на дестилирана вода. Не съм сигурен в каква степен ще се запази високата алкалност, след като се превърне от минерална в дестилирана вода.

Благодарност на Всевишния, че ни е дарил с такова богатство и то в центъра на столицата. Наистина няма европейска столица с такъв минерален извор в центъра на града. Може би с изключение на Будапеща.



Гласувай:
6



1. bgman13 - А защо смяташ, че е идеална за пол...
05.02.2015 19:54
А защо смяташ, че е идеална за получаване на дестилирана вода? Минералната вода е алкална, защото съдържа, голямо количество разтворени соли. За дестилиране на вода, по-добре вземи дъждовна, след като е валяло повече време и атмосферата е промита. Дестилираната вода, по принцип е кисела - пеха около 6. Така се получава, защото разтваря десет пъти повече въглероден двуокис от въздуха. Ако има във въздуха много въглероден двуокис или серен, от разни изгорели неща, пе-ха-то на дъждовната вода може да падне и на две.

С какво мериш пехато - ако е с пехаметрите, дето са тип "пен", те мерят с точност до една десета, но трябва да са добре калибровани, при 25 градуса, и освен това ако са мерили течност с по-голямо количество разтворени соли, трябва да изчакаш повечко, докато адаптират. Един познат, дето има такова пеха метърче, твърди, че като си е купил дестилирана вода от аптеката била с пеха 8. Хич не си обяснявам, как може да е 8. Освен това и аз си купих от същата аптека и измерих 6.
цитирай
2. bgman13 - 10, 4 е допустимо за минерална ...
05.02.2015 19:57
10,4 е допустимо за минерална вода, но е на горната граница.
цитирай
3. kolevdobri - Благодаря, че поставяте под съмнение....
08.02.2015 17:47
bgman13 написа:
А защо смяташ, че е идеална за получаване на дестилирана вода? Минералната вода е алкална, защото съдържа, голямо количество разтворени соли. За дестилиране на вода, по-добре вземи дъждовна, след като е валяло повече време и атмосферата е промита. Дестилираната вода, по принцип е кисела - пеха около 6. Така се получава, защото разтваря десет пъти повече въглероден двуокис от въздуха. Ако има във въздуха много въглероден двуокис или серен, от разни изгорели неща, пе-ха-то на дъждовната вода може да падне и на две.

С какво мериш пехато - ако е с пехаметрите, дето са тип "пен", те мерят с точност до една десета, но трябва да са добре калибровани, при 25 градуса, и освен това ако са мерили течност с по-голямо количество разтворени соли, трябва да изчакаш повечко, докато адаптират. Един познат, дето има такова пеха метърче, твърди, че като си е купил дестилирана вода от аптеката била с пеха 8. Хич не си обяснявам, как може да е 8. Освен това и аз си купих от същата аптека и измерих 6.


Дестилираната вода, която ползвам - троен дестилат, при мен даде 7,4 Ph. Да, такъв подобен уред ползвам, но според мен ми върши работа - добре е калибриран и наистина измервам киселинността и проводимостта при различни температури. Има малко отклонение. От друга страна ми даде 0 електропроводимост, което отговаря на изискването - когато няма минерали би трябвало да е така. Не съм ползвал дестилирана вода с 6 Ph и не намирам връзка, защо да е кисела. Събрах вода от снега, който валя преди 2 дни - показа около 30 електропроводимост и висока алкалност Ph - над 8. Според мен става за производство на дестилат, защото дестилираната вода, която я произвеждат в БГ, за нея използват много по-минерализирани води. По-лесно е да направиш дестилат от ниско минерализирани води, отколкото от високо. Не е ли така? И още веднъж - каква е връзката между разтворените соли и алкалността?
цитирай
4. bgman13 - И аз имам същото пеха метърче и на...
09.02.2015 05:29
И аз имам същото пеха метърче и наистина е добро. Електропроводимостта не мери - не знам твойто какво е, да не е нещо като две в едно?
Една от основните киселини, която влияе на пеха на водата и попада в нея от въздуха е въглената киселина. Тя се образува, когато водата разтвори въглероден двуокис. Той реагира с молекулата на водата и пеха пада. Водата разтваря повече въглероден двуокис при по-ниска температура. Когато водата е дестилирана, тя разтваря десет пъти повече въглероден двуокис и понеже няма алкални съставки, пеха обикновено е 6. Поне аз така съм го мерил на дъждовната вода, а и в книгите така пише. Но е възможно, водата която е дестилирана, да не е имала възможност да разтвори въглероден двуокис. Другият вариант е в нея да са останали алкални соли, след дестилацията.
Алкалността идва най-вече от солите на въглената киселина с алкалните (калий, натрий)и алкалоземните (калции, магнезии) метали. Те са два вида - карбонати и бикарбонати. Бикарбонатите и на двата вида са разтворими във вода и са с по-малка алкалност от карбонатите - пеха под 9. Карбонатите на алкалоземните метали се утаяват. Най-много повишават пеха карбонатите на алкалните метали, които си остават в разтвора - пеха над 11. Има ги в дървесната пепел. Забъркваш малко пепел с вода и мериш пеха. А най-известния бикарбонат е тоя на натрия - сода за хляб.
Карбонатите се превръщат в бикарбонати, под въздействието на въглената киселина - придърпват още един водороден атом. Наричат се кисели соли, но са алкални. Това става при по-ниска температура и може да е доста бавно - зависи дали има въглероден двуокис, който се разтваря във водата. Ако почнеш да увеличаваш температурата, в един момент всички бикарбонати се превръщат в кабонати, като алкалоземните се утаяват, а алкалните остават в разтвора. Това означава, че горещите минерални води, трябва да са с по-високо пеха. От друга страна, на голяма дълбочина има високо налягане и някои минерални води са естествено газирани, поради това.
цитирай
5. bgman13 - Забелязал съм, че ако съм мерил нещо ...
09.02.2015 05:41
Забелязал съм, че ако съм мерил нещо което е много алкално и има повече разтворени соли, пехаметърчето ми, трябва доста време да адаптрира, ако опитам да меря след това дестилирана вода. Слагам го в дестилираната вода, разлкащам го, включвам го, гледам колко показва и го изключвам - и така два-три пъти. След петнайсе минути правя същото. След още петнай пак, докато почне да показва едно и също.

След като си мерил каквото и да е трябва да го потопяваш и разклащаш или в чешмяна вода, а още по-добре в дестилирана. Тия електроди са страшно чувствителни - имам един познат, дето е химик и работи със скъпите пехаметри и ми е казвал, че държат електродите в специален разтвор, за да бъдат точни.
цитирай
6. kolevdobri - Изключително сте ми полезен с коментарите. Благодаря.
14.02.2015 21:09
bgman13 написа:
И аз имам същото пеха метърче и наистина е добро. Електропроводимостта не мери - не знам твойто какво е, да не е нещо като две в едно?
Една от основните киселини, която влияе на пеха на водата и попада в нея от въздуха е въглената киселина. Тя се образува, когато водата разтвори въглероден двуокис. Той реагира с молекулата на водата и пеха пада. Водата разтваря повече въглероден двуокис при по-ниска температура. Когато водата е дестилирана, тя разтваря десет пъти повече въглероден двуокис и понеже няма алкални съставки, пеха обикновено е 6. Поне аз така съм го мерил на дъждовната вода, а и в книгите така пише. Но е възможно, водата която е дестилирана, да не е имала възможност да разтвори въглероден двуокис. Другият вариант е в нея да са останали алкални соли, след дестилацията.
Алкалността идва най-вече от солите на въглената киселина с алкалните (калий, натрий)и алкалоземните (калции, магнезии) метали. Те са два вида - карбонати и бикарбонати. Бикарбонатите и на двата вида са разтворими във вода и са с по-малка алкалност от карбонатите - пеха под 9. Карбонатите на алкалоземните метали се утаяват. Най-много повишават пеха карбонатите на алкалните метали, които си остават в разтвора - пеха над 11. Има ги в дървесната пепел. Забъркваш малко пепел с вода и мериш пеха. А най-известния бикарбонат е тоя на натрия - сода за хляб.
Карбонатите се превръщат в бикарбонати, под въздействието на въглената киселина - придърпват още един водороден атом. Наричат се кисели соли, но са алкални. Това става при по-ниска температура и може да е доста бавно - зависи дали има въглероден двуокис, който се разтваря във водата. Ако почнеш да увеличаваш температурата, в един момент всички бикарбонати се превръщат в кабонати, като алкалоземните се утаяват, а алкалните остават в разтвора. Това означава, че горещите минерални води, трябва да са с по-високо пеха. От друга страна, на голяма дълбочина има високо налягане и някои минерални води са естествено газирани, поради това.

цитирай
7. kolevdobri - Мерих електропроводимостта на водата във Варна
14.02.2015 21:16
Наточих вода от чешма в хотела, в който бях отседнал, в Св. Константин и Елена. Показа 355 и си поиграх малко, докато се стабилизира. Водата беше много студена и първоначално показа по-ниска стойност. След това "закова" на 355. Простичко казано, има доста висока минерализация. Киселинността не си спомням вече колко показа, тъй като при такава висока минерализация, тя не представлява интерес за мен.
цитирай
8. kolevdobri - Така правя. Разбрах го от собствен опит.
14.02.2015 21:16
bgman13 написа:
Забелязал съм, че ако съм мерил нещо което е много алкално и има повече разтворени соли, пехаметърчето ми, трябва доста време да адаптрира, ако опитам да меря след това дестилирана вода. Слагам го в дестилираната вода, разлкащам го, включвам го, гледам колко показва и го изключвам - и така два-три пъти. След петнайсе минути правя същото. След още петнай пак, докато почне да показва едно и също.

След като си мерил каквото и да е трябва да го потопяваш и разклащаш или в чешмяна вода, а още по-добре в дестилирана. Тия електроди са страшно чувствителни - имам един познат, дето е химик и работи със скъпите пехаметри и ми е казвал, че държат електродите в специален разтвор, за да бъдат точни.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3220385
Постинги: 6920
Коментари: 4321
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930