Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2012 23:37 - ЗАБРАВЕНИЯТ ГЕНЕРАЛ
Автор: rustam Категория: История   
Прочетен: 10242 Коментари: 14 Гласове:
35

Последна промяна: 04.03.2012 00:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   В статията "Списък на българските генерали до 1945г"  в Уикипедия няма да намерим неговото име. Тъжна ирония за един великолепен пълководец, храбър човек и голям българин - генерал-майор Алекси Попов.

    Име, известно днес за  малцина, всъщност е славна личност - "героят от Каймакчалан". На този гол, каменист и безводен връх се води  една от най-яростните и кръвопролитни битки от  Бългаската армия през Първата световна война. През 1916 година пехотната бригада на полковник Алекси Попов отбива 60 атаки на французи, англичани и сърби под септемврийското слънце, изложена на безпощаден огън, на практика без възможност дори да се окопае в мраморните скали на 2500м. Битката с превъзхождащия противник е била неравна и смърноносна. Въпреки всичко - 60 пъти отбиват атаките на противника. С цената на хиляди убити и ранени. Жертвите на сърби и французи са в пъти по-големи.

    Огромната заслуга за тази героична отбрана и истински подвиг на българския войнски дух е на командира на бригадата - Алекси Попов. Умел организатор, тактик и не на последно място - вдъхновяващ пример на лична храброст! За което в последствие  е произведен в генерал-майор и отличен с най-висшата степен на Орден за храброст.

     Кой е всъщност "Героят от Каймакчалан?" Роден през 1870г в гр.Малко Търново, в семейство на българи-католици , още на 8 години постъпва в  българска гимназия в Одрин, създадена и издържана от Оредена на отците възкресенци. Получава безупречно образование и възпитание под опеката на полските отци. Одринската гимназия е духовното средище, където стотици будни българчета от Странджа и Тракия  получават безплатно  образовение и подръжка от Католическата църква.

     Алекси Попов завършва блестящо гимназията. Овладява няколко езика перфектно. Получава предложение да продължи, в който пожелае френски университет. Само че той предпочита да стане български офицери и да служи на родината си! За да стигне до подвига на Каймакчалан!

    През 1936 година, когато се честват 20 години от ПСВ в Лондон, заедно с ген. Вазов, там е поканен и ген. Алекси Попов - "Героят от Каймакчалан" Двамата заедно минават тържествено пред свалените в тяхна чест бойни знамена на победителите.

    Генерал Попов, или дядо Алекси, както го наричат в последните му години, завършва дните си тихо и скромно, като един достоен и горд човек в родния си град.  Днес на мястото на малката му родова къща има само една поляна. Няма паметна плоча. И в списъците на генералите го няма. Той едва ли е живял с мисълта за вечно признание. Просто е изпълнявал дълга си на българин.

    Колкото и да е обидна забравата на това светло име, генерал Алекси Попов ще остане  част от историята и с гордост мога да кажа - от моята родова памет - защото "Героят от Каймакчалан"  е вуйчо на моята прабаба. 



    



Гласувай:
35



1. ka4ak - Поздрави!
04.03.2012 00:25
Когато реших да се бракувам,за да съм самостоятелен,зарязах центъра и взех под наем къщичка в Редута,на ул.Каймакчалан N39!Там се роди и синът ми!
Беше ми интересно това име Каймакчалан и доста се порових,разпитвах и така разбрах и за твоя роднина и необикновеното геройството на шепата наши в сравнение с многократно превъзхождащи ни британски, френски, гръцки и сръбски войски!Във Военно историческия музей има техни знамена и като ги видиш,просто настръхваш и се изпълваш с гордост!!!
цитирай
2. germantiger - ...
04.03.2012 01:19
Бог да го прости вуйчото на твоята прабаба, поне от теб не е забравен!
Изненадващ е факта, че е роден в семейство на католици, което обаче за Малко Търново не е никак изненадващо - там католици и мисия има.
цитирай
3. valsodar - Благодаря за статията, подобни ...
04.03.2012 01:50
Благодаря за статията, подобни хора трябва да бъдат помнени.
цитирай
4. rustam - Здравей, Качак
04.03.2012 09:38
Знам я тази улица в "Редута" Големият ми син доскоро живееше там
Обещавам си да отида, задължително, във Военноисторическия музей в най-скоро време.
Впрочем за "дядо Алекси" ми разказа неговия праплеменник, който в момента е на 95 години
цитирай
5. rustam - germantiger
04.03.2012 09:40
Ами това е човек, който е вършел подвига си от чист патриотизъм. Не е "осребрил" заслугите си пред отечеството.
цитирай
6. rustam - И аз
04.03.2012 09:41
благодаря, валсодаре, че прочете за него.
Макара че, не е почтено, поне една улица да няма на името на този герой поне в родния му град.
цитирай
7. lidislidis - Чест и гордост е да имаш герой в рода си!
04.03.2012 10:18
Истинските общества не забравят геройската слава,
през вековете тя е с тях и остава!
Няма забравени хора, няма изтрити герои
героят, герой си остава...
Истинските общества не забравят геройската слава
затова и преуспяват, а не се затриват сами...

Винаги съм се възмущавала от криворазбрания патриотизъм , от изопачаването на историята, от омаловажаването на героизма в миналото , за да изпъкнат сега лъже патриотите, които нямат нищо общо с патриотизъм!
Интересно защо фините не го правят!?
Не , че са по-прости от българите, не!
Имат чест и традиция в патриотичното национално съзнание и възпитание.
Нормална гледка е и гордост децата да носят шапки с надпис " Родина"," Бащина земя"
да се учат на родова памет от малки и да я следват в живота си с чест. Няма сегашни герои, тъй като героизма е норма . Няма забравени герои. Плющят знамената по пилоните , пред всяка къща през ден и с това се отбелязват исторически събития и подвизи в миналото. Всяка военна битка е свята и се отбелязва и сега с гордост !
Дано българите се осъзнаят и започнат да почитат и възпитават децата си в родова памет!
Поздрави, Рустаме , че имаш свят човек герой в рода си!
цитирай
8. gocho52 - Патриотично е...
05.03.2012 18:32
Успех!
цитирай
9. alexs - 7. lidislidis - Чест и гордост е да ...
05.03.2012 22:31
7. lidislidis - Чест и гордост е да имаш герой в рода си!
Лидис е права ! Ако има такива хора България ще я бъде!
цитирай
10. samvoin - Поклон пред Паметта му, на него и ...
07.03.2012 01:17
Поклон пред Паметта му, на него и знайните и незнайни, на забравените и незабравени герои на борбите за национално обединение, от историята на България и народа.
Не само той е забравен!
А някой спомня ли си за генерал Никола Генчев, от Брацигово?
Някой спомня ли си за други генерали и офицери - осъдени от "народния съд" или изпратени в забвение след 1944-а година като "фашисти", макар значителна част от тях, да участват активно в последната фаза на войната - срещу германците с мисълта, че ще запазят Македония и върнатите ни през 1941 година български земи на Санстефанска България (Разбира се, че и с нея изцяло не се изчерпва невъзможното ни и утопично истинско национално обединение, на истинските ни етнически граници, но това е друга тема...)?
Те са се борили и върнали в Отечеството, за да бъдат избити, разжалвани, "съдени" или заклеймени като "фашисти" и "народни врагове", а някои обикновенни разбойници, изнасилвачи, мародери и колаборационистки башибозуци - като "народни синове"...
И днес много от тези хора, нямат и един паметник.
Както и забравените ни опълченци, "разжалвани" пък от преклонението пред техния убиец - Стефан Стамболов, в нашата история, на когото можем да срещнем паметници и имена на улици на всяка крачка у нас, за разлика от имена на неговите жертви на режима, който раздели пръв българската нация на две и отвори кървава рана, а кулминацията на тази рана, бе отворена От Гошо Тарабата, на чието име днес също още има град цинично!
На онзи, чието време този достоен наш офицер ако беше доживял, ако не "осъден" на смърт от "народния съд", то поне щеше да бъде разжалван като "народен враг" и "монархофашистки" офицер, от някой завистлив "народен син".
Аз имам роднини и предци и "от двете страни на барикадата" - поставена от кървавите години в нашата история - 1923 и 1944-а, но мога да кажа спокойно и с чиста съвест, че никой не може да каже за някой от моите предци, че е убивал или изтезавал невъоръжени хора или вързани, още по - малко свои сънародници, както и че някой от тях е правил подмолни мръсотии от завист - зад гърба на хората, на свои съседи, приятели, колеги или съученици.
Всички мои предци - и редови комунисти сред тях - "блаженни вярващи" в комунизма, както и ненавиждащите комунизма и прозрялите корена, същността и целите му като цяло, по нашите ширини - ненавиждаха доноса, изтезанието и убийството без съд и присъда, както и това на невинен или беззащитен човек или животно.
Не такива обаче бяха "другарите" в други села и градове или дори някои техни "другари"...

цитирай
11. marknatan - ееее рустаме обра им червените т...
08.03.2012 23:50
ееее рустаме обра им червените точки на швестерчетата с баби германки и вся астальная сволочь от варна

ша го крадна кобилътъ на деда ти сос се йездачьа
цитирай
12. docbraun77 - Контакт с автора
12.03.2012 17:08
Господин Георгиев -аз съм журналист във вестник "Десант" и бих искал да напиша материал за вашия роднина генерал Алекси Попов. Моля свържете се с мен на телефон -0889301832 или на мейл-gsvataschki@abv.bg

Георги Ваташки
цитирай
13. ckarlet - Поздрави, Rustam! С възхищение и ...
25.03.2012 13:00
Поздрави, Rustam! С възхищение и преклонение прочетох статията ти!
цитирай
14. anana - Битката при Каймакчалан -
07.08.2013 17:02
Здравейте, както колегата от в. Десант - аз работя като журналист в Агенция "Фокус". Във връзка с годишнината от битката при Каймакчалан през септември, бихме искали да направим интервю с Вас - какъв е споменът за ген. Алекси Попов. Ще ви бъда благодарна, ако се свържете с мен, тел. 0886 200 434, denka_st@dir.bg. Денка Кацарска.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rustam
Категория: Забавление
Прочетен: 3809684
Постинги: 642
Коментари: 65535
Гласове: 18707
Архив