Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2012 23:56 - НЕЗАСЛУЖЕНО ПРИСЪСТВИЕ
Автор: rustam Категория: История   
Прочетен: 2772 Коментари: 2 Гласове:
11

Последна промяна: 02.05.2012 00:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Имал съм честта да присъствам лично на ежегодната заря в Панагюрище в чест  годишнината от  Априлското въстание. И в този случай, и всеки път, когато съм наблюдавал  тържеството по телевизията, не мога да се освободя от чувството на възмущение спрямо една несправедливост.

    Става дума за вместването във Вечерната проверка  на името на Стефан Стамболов сред имената на героите и мъчениците на борбата за национална свобода. Преди време бях писал постинг за мита, наречен "революционера Стамболов."

    Стефан Стамболов никога не е бил и не може да бъде наречен поборник или борец. В своята "революционна" дейност винаги се е проявявал като страхливец, пресметлив хитрец и резоньор в най-чист вид.

    Изпращането му от Каравелов през 1874 г. на мястото на Левски със задачата да възстанови комитетите е пълно фиаско. Това по-скоро е туристическа обиколка на Родината, отколкото поемането на някаква мисия. Следва безславно и потайно прибиране в Букурещ.

    Провъзгласеното от първата му дружка Захари Стоянов, Старозагорско въстание е пълен провал. Ако може да се нарече събирането на 40 души от старозагорските села в лозята до града  за въстание, добре. Единствено саможертвата на предадените братя Жекови придава ореол на това събитие.

     По време на подготовката на Априлското въстание, "апостолът" на Великотърновски окръг Стефан Стамболов се държи по всякакъв друг начин, само не и като организатор и ръководител. Подготовката преминава в пълен хаос и спокойно може да се каже,че въстание има, въпреки участието та Стамболов. Това последното, защото кореспонденцията с другите окръзи си остава единствено лична  работа на самия "апостол" и не стига до другите дейци.

    Самото въстание, "революционерът" Стамболов прекарва в една горнооряховска маза. Докато Цанко Дюстабанов, Бачо Киро и стотиците незнайни въстаници проливат кръвта си по Балкана, "смелият" революционер се крие подло и безотговорно. Изчаквайки да минат турските кланета и безчинства, докато телата на истинските мъченици и герои  все още висят по читашките бесилки, "героят" Стамболов тихо и потайно се прибира за пореден път в Румъния. На чисто и сигурно.

   Питали ли сте се защо всички официални биографии на този човек, отнасящи се за живота му преди Освобождението съобщават обикновено какво е правил след някаква революцинна проява и никога не съобщават какво е правил по време на нея? Ясно е защо.

  Нима не е време нещата за революционера Стамболов да бъдат казани честно и истински?  

  



Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bubachkata - Най-незаслужено
07.05.2012 15:44
е твоето присъствие в сайта
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rustam
Категория: Забавление
Прочетен: 3808738
Постинги: 642
Коментари: 65535
Гласове: 18707
Архив