Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2015 12:26 - РАЗКРИТИЕ
Автор: rustam Категория: История   
Прочетен: 7854 Коментари: 13 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
Последните седмици се начетох на няколко постинга в Блога, които бяха копирали една "новина" отпреди 2-3 години. Става дума за  разкрития от времето на ВСВ и отнасящи се за т.н. "подвиг на памфиловци" при отбраната на Москва през зимата на 1941г.

Руските историци последните десетилетия не се стараят да украсяват историята на драматичните събития от времето на ВСВ. Сигурно е, че е имало и митологизация на част от тези събития. Съвременните руски учени правят възможното да се каже истината, такава, каквато е била. Този факт обаче възбужда   приповдигнатата телешка еуфория у някои. Дори че като четеш интерпретациите им, започваш да се питаш дали не живееш в паралелна реалност, в която въобще не руснаците са влезли в Берлин през 45, а по-скоро немците в Москва през 41.


Всъщност така е, героичен подвиг на 28 бойци от дивизията на ген.Панфилов пред Москва не е имало. Истината е къде по-проста и негероична. Но колкото е негероична, толкова е и обидна за немците през зимата на 1941. Истинските победители на Вермахта можем да видим на един автентичен документ, снимката по-долу. Три бабушки със средна възраст около 70г. карат пленени немски войници край Москва.

image


Тагове:   победа,


Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. blackpredator - абе,
02.08.2015 13:32
ти сигурен ли си, че снимката е стара?
тоя отляво, адски прилича на апостолофф ;)
цитирай
2. rustam - Блеки,
02.08.2015 13:49
Мдаааааа, а този отдясно на небезизвестния блогер Вмир! Моето лично мнение е, че има някакво потвърждение на теорията за спиралното развитие в човешката история. Повтарят се някои работи, просто в различни варианти.
цитирай
3. podvodni - Всъщност, играта с митовете е ко...
02.08.2015 14:06
Всъщност, играта с митовете е колкото и сложна, толкова и проста.
Един мит формиран преди, има-няма, 2000 години, държи в плен почти 2 милиарда души от земното население. Един друг мит с малко по-късна дата държи други 1 милиард в съият подобен зомбиран вид. По същият начин мита за богоизбраният народ позволява в хватката на банкеро-юдейската олигархияда попадне целият свят.
През 1941 г. германците се юрват да завладяват нови жизнени територии повлияни от поредният мит за тяхната божественна изключителност и уникалност. Генерален план "ОСТ" е част от тази митологема и една от причините за ивазията на Германия в СССР.
В този случай имаме класическият вариант на агресор и жертва, който умело е използван от Сталин и върховното ръководство на СССР. Реално пропагандата и митовете са използвани от двете воюващи страни обслужващи тяхната стратегия. Руснаците в тази област имат неоспоримо предимство, защото тяхната пропаганда се подсилва от факта, че са поставени в състояние на жертва на агреския и защитават своята родина.
Германия може и да е имала далеч по-съвършенно техническо обезпечениеи опит във военните кампании, но ВСВ е класическипример за силата на човешкият фактор и дух.
Въпреки многострадалните опити за "развенчаване на митовете на СССР за ВСВ" един факт е неоспорим - през 1945 г. се слага окончателен край на илюзията за Германското превъзходство, божественост и господарска предопределеност.
цитирай
4. rustam - podvodni
02.08.2015 14:58
Съгласен съм с теб за по-голямата част от казаното. Митове са част от културата и живота на всеки един народ и общество. Да мислиш, че те са просто някаква пропагандна лъжа, е елементарно и пошло.
цитирай
5. getmans1 - Ура ...
02.08.2015 15:10
... родината на китайското менте и прабългарския сребърен желъд е бил Великия СССР!

В същност, разкритие действително има, под перчема на автора и четири педи по-надолу!
Хайде бе Рустаме, остави педята, всички вече се досетиха!
цитирай
6. podvodni - Не искам да бъда разбран погрешно ...
02.08.2015 16:14
Не искам да бъда разбран погрешно !
В даденият частен случай, с оглед на критичното положение него време, създаването на мит опиращ се на истинни факти, но доукрасен, обогатен и правилно поднесен играе същественна роля за крайният изход.
Обсадата на Москва е бил един от ключовите моменти н историята на Великата отечественна, където техническото превъзходство се сблъсква с психическата устойчивост и дух.
В най-критичният момент, в Москва устройват концерт на ..... (ха сега де, забравих на коя певица ). Съевремнно , Сталин нарежда, в продължение на 3 денонощия товарен самолет ескортиран от бойни истребители да непрестанно обикаля около Москва с иконата на "Казанската Св. Богородица" на борда.
Да не говорим за организираният Ноемврийски парад през 1941 г.

Такива действия, подсилени с реални бойни подвизи или малко поукрасени такива са изиграли решаваща роля в цялата фаза на войната.
Както писах ВСВ или по-точно Великая отечественая е ярко доказателство, че духът е по-силен и от най-съвършенната техника.
цитирай
7. indiram - Здравейте!
02.08.2015 22:09
Не искам да влизам в политиката и в мъжките разправии...
Може ли да се вярва на нещо в днешно време?
Съмнявам се на всяка крачка и всеки сантиметър...
Бъдете живи и здрави!
цитирай
8. mamaleone - Тъпа
04.08.2015 15:35
мутра
цитирай
9. fairly - Истината се разстрелва от 1917
05.08.2015 03:39
Ти чувал си приказката за "Лъжливото овчарче"?Априори,изначално и по презумпция не вярвам и дума на това което излиза от Москва.Защо ли?
цитирай
10. fairly - Към подводни №3
05.08.2015 03:44
През ВСВ всички Велики сили срещу една воюват-е,какво да случи?
цитирай
11. fairly - Пак към подводни от №6
05.08.2015 03:54
През късната есен на 41 Вермахтът е на 25 км от целта,необходимо е още едно усилие.В това време Германия има съюзник който разполага с близо милионна, неизтощена, въоръжена и обучена армия.От тази армия нито един войник не е изпратен за да натежи в необходимото малко усилие.Нещо да ти е познато?А за това да се говори? А `благодарността` каква е ? Другарчетата така са изкривили,фалшифицирали и преобърнали наопаки в пропагандата си ВСВ,че нищочко не трябва да приемаш на доверие.
цитирай
12. darktales - 11. fairly
05.08.2015 22:42
Ооох! Бях чувал как българската армия можеше да спаси Германия при Сталинград, ама това още не бях го чувал.
Ами нямаше. Просто щяхме да имаме няколкостотин хиляди зачернени семейства, като в Румъния, Унгария, Италия.
цитирай
13. darktales - @
05.08.2015 23:13
Боят при Дубосеково, както е разпиарен от пропагандата, е измислица. То пък в "Сигнал" и "Шварце корпс" малко измислици е имало. Победили ли са - победили са. Тъй че кой може да им държи сметка. Както са могли, така са победили. Разбира се, не им се е налагало да посрещат танкове едва ли не с голи ръце. Имали са много артилерия, "катюши", а и предадена на разположение гвардейска танкова бригада. Но дори и така е било много трудно. Само че това е дълго и сложно за обяснение. Имало е нужда от примери на просто, бързо и директно геройство.
Иначе дивизията на Панфилов, 316та, сетне 8ма гвардейска, не е измислица и се е била достойно и умело пред Москва. Една от тези, които въпреки всичко ги спря. Съставена е била от казахи и киргизи, един от любимите примери на Хитлер за патентовани унтерменши, а всъщност верни и непретенциозни бойци, издигащи в култ личната храброст. И от семиреченски казаци, ловци от деца.
Истинската книга за панфиловската дивизия е "Волоколамското шосе", макар че се разказва за част от пътя само на един батальон. Може да се нарече и "Как не им дадохме Москва". Казват, че в щабовете на израелската армия по нея разучавали тактиката на батальонния командир Момиш-Ули, получовек от казахските степи за Хитлер, един от истинските спасители на Москва всъщност.
А книгите на Гудериан и Манщайн могат да се нарекат "Как всички ни попречиха да спечелим войната, макар че разбихме над 9000 съветски армии и 100500 танка". На кой му пука. Решаващите битки ги загубихте.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rustam
Категория: Забавление
Прочетен: 3809788
Постинги: 642
Коментари: 65535
Гласове: 18707
Архив