Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2010 16:55 - БЛАГОДЕТЕЛИ
Автор: rustam Категория: Изкуство   
Прочетен: 2517 Коментари: 6 Гласове:
1

Последна промяна: 02.02.2010 17:01


       Бронзовитите им статуи стоят пред Университета с едно внушение за вечност и неотменност. Благодетелите на Алма Матер- Евлоги и Христо Георгиеви.
        Всъщност тяхната   заслугата е единствено за дарение на парцела, на който е построен Ректората. На фона на огромното им  за времето си богатство, това не е някакъв супер изключителен  благотворителен жест. Стойността на земята по това време - годините след Освобождението не е  нещо баснословно.
        Въобще  рядко се търси истината за  мотивацията на двамата братя в тяхната дарителска дейност. В  годините , в които живеят в емиграция търговците Георгиеви са пословични със своята стиснатост и скъперничество.
        Техният плененик Христо Ботев напразно прави опити да получи средства за въоръжението на четата на Филип Тотю.Да, точно така - на бай Филип, стария харамия. Така е било решено през 1876. Четата ще се води от него, а Ботев е отговарял за въоръжението и екипировката. Трябва да се каже, че въпреки отказа на своите сродници богаташите Георгиеви, Богев се е справил блестящо. Закупеното в Русия  оръжие, амуниции и снаряжение са първокласни!
         Става така обаче, че 5 дена преди заминаването на четата...Филип Тотю просто се покрива. Изчезна, както се казва, нашият храбър поборник. Тогава за едната своя чест! Ботев поема командването! И става войвода - за да обезсмърти името и делото си. Празни приказки са че войводата бил едва ли не дилетант и несведущ в бойната работа. По времето когато учителства в Задунаевка той е приет в разквартированата там   кавалерийска казашка сотня! Зачислен е като казака Христофор Ботьович! Преминава  щестмесечно обучение в елитна бойна част на руската армия. Атестатите му са блестящи. Отличен на езда, на фехтовка и стрелба с карабина. Има запазени спомени на полевия му командир.
        Думата ми обаче е за един известен и гузно премълчаван факт. Три дена преди заминаването Христо Ботев посещава  палата на Христо и Евлоги. Там, вече вдовица, живее майка му с двамата му братя. Поетът отива да се сбогува с майка си. Тръгва си несам. С единия си брат. Истина е, че Венета докрая не знае за   неговото решение.Прощалното му писмо, прочутото, всъщност действително   е интимен акт  на сбогуване с любимата жена.
       Факт е, че турците са очаквали четата край Дунава. Факт е, че баба Иванка стоделя със своя сродник Христо намеренията на Ботев. На другия ден  Христо Георгиев е видян да посещава турската легация...факт.
Какво ли имал да споделя с турските чиновници?  Цялата тази дарителска олелия впоследствие доста прилича на опит за индулгенция.



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tit - Чела съм /не претендирам за достоверност/,
02.02.2010 17:17
че са платили проекта и средствата , за да се построи са били предоставени! По цени за онова време.
Както и да е - идеятат ти е друга...

Може и индулгенция да е! Не можем да знаем със сигурност.

Мислиш ли, че Ботев чини колкото един университет, па бил той и Софийския!

Тъкмо защото е това, което е и няма сила, която да намали безценността му!

До някаква стойност!
цитирай
2. rustam - Теди
02.02.2010 17:22
Държавата е строила със свои средста. Права си че не е в това въпросът.
Парадоксално е, но и зад най-благородното външно начинание може да стои не просто любов към обществото, а гузна съвест или интерес.
цитирай
3. nikita6864 - така е!
02.02.2010 19:39
rustam написа:
... зад най-благородното външно начинание може да стои не просто любов към обществото, а гузна съвест или интерес.

цитирай
4. анонимен - "само" за парцела
04.02.2010 11:23
който е обхващал целия терен та чак до "Орлов мост", за да има кампус - плюс още 6 иляди златни парици, за да се дострои кампус - по подобие на виенския университет - ама имало настоятели, софийска община, ректори-старчета, дето не искали да се морят с файтон чак от с. Лозенец та си поискали разрешения да си построят "къщици в двора на университета" или пък "дарили" библиотеката на "Шипка" 6 за други цели ---- някой бил "стиснат", някой бил - нещо друго...
Ботев си е Ботев, но Университетът си е университет и тези две неща не бива да се смесват, щото Ботев не се продава-купува, а университетите - за съжаление - СЕ...
цитирай
5. анонимен - Une histoire partielle et partiale
05.02.2010 05:38
Ако изобщо зацепвате какво е искал да каже автора ;)
цитирай
6. анонимен - 4 анонимен
06.02.2010 19:55
не че това на което викате "автор" е знаел какво пише
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rustam
Категория: Забавление
Прочетен: 3809282
Постинги: 642
Коментари: 65535
Гласове: 18707
Архив