Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2017 21:46 - Курортът Св. Константин
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3539 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 27.02.2018 19:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Св. Константин е най-стария български черноморски курорт. Преди всичко искам да поправя едно широко разпространено заблуждение. Курортът се казва Св. Константин. Журналистите го бъркат много често, като го наричат Св. Св. Константин и Елена. Всъщност така се казва бившето предприятие Балкантурист – Дружба, което заема средната част на курорта. То е собственост на Варненската групировка ТИМ. Днес този курорт е разделен на 3 туристически комплекса. Най-северната част се заема от комплекса Слънчев ден. Това е бившата почивна база на ЦК на БКП заедно с прословутия Дом 6, днес петзвезден хотел Палас. Тя беше приватизирана от известния пловдивски свинар и соц активист Георги Гергов. Най-южната част на курорта пък се заема от комплекса Гранд Хотел Варна. Този комплекс включва бившия шведски хотел, за който имам отделен постинг, както и балкантуристките хотели Рубин и Лебед след преустройство. Новопостроени хотели са Марина и Марина Делфин заедно с малко яхтено пристанище.

Курортът Св. Константин е разположен сред забележително красивата едноименна местност. Тя носи това име от средновековния манастир Св. Константин, от който е запазена само малка, наполовина вкопана в земята църква. Намира се на 10 km от центъра на Варна и само на 6 km от квартал Чайка. Теренът е естествена тераса над морето, висока 10 – 15 m. Целият комплекс е покрит с многогодишна широколистна гора, която стига почти до брега. Това прави този курорт много красив и любимо място за разходка на варненци. По социалистическо време на Дружба, както още продължаваме да му казваме варненци, имаше доста ведомствени почивни станции и повечето от тях днес са превърнати в хотели. В курорта има футболно игрище, тенис кортове, детски площадки, открити и закрити минерални басейни. В курорта има 7 минерални извора, които са без аналог в Европа. Те са подходящи за лечение на много болести, за възстановяване и рехабилитация. В курорта са обособени няколко самостоятелни плажа: Ривиера, Албатрос, Черноморец, Слънчев ден. Те са с площ 55000 m2 на плажната ивица с фин пясък.

Още в 1897 започва застрояването на местността около манастира. В 1905 започва строежа на първия морски санаториум по инициатива на бъдещата царица Елеонора. Първият хотел Прага е построен през 1908. Днес на негово място е хотел Естрея палас. От 1913 до 1918 са засадени борова гора, широколистни дървета, декоративни растения, оформят се алеи, цветни градини. През 1948 е създадено предприятието Балкантурист. През 1949 е открит хотел Роза, а в 1951 и хотел Одесос. От 1951 до 1956 курортът носи името Варна. От 1957 до 1992 той се казва Дружба и чак тогава връща старото си име Св. Константин. През 1956 са построени хотелите Чайка, Бор, Простор, Лебед, Лотос, Русалка и Рубин. По-късно се построяват още много хотели и почивни станции. В центъра на Дружба се извисява Международния дом на учените Фредерик Жолио Кюри. От години мое любимо място е сладкарница Албатрос, разположена високо на брега над едноименния плаж. Днес тя е част от Гранд Хотел Варна.

Докато работех в Балкантурист Златни пясъци, част от който беше и курорта Дружба, събориха стария ресторант Черноморец и на негово място беше изграден един доста добър комплекс за хранене: ресторант, механа и бар. Преди няколко години и този сравнително нов комплекс бе разрушен с намерение на негово място да се построи поредния мегаломански хотел. Хубавото място в сърцето на комплекса бе занемарено и това определено загрозяваше курорта. Скоро не съм ходил да видя дали строят нещо на най-централното място в курорта на самия бряг. Все пак дано да издигнат нещо прилично, защото не бива да остава в подобен вид. Независимо от това Св. Константин си остава едно от най-прекрасните места по Черноморието.

image

image

image

image

image

image

image

image

image




Гласувай:
5


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Води ме там веднъж една партийка, тя уреди,
21.11.2017 21:57
добре са си поживели, да знаеш. Аз успях само едно лято.
цитирай
2. laval - Навремето
22.11.2017 10:20
в далечната 1993 бях правил магазини на Валентина в този хотел Палас, както и на Каменното цвете срещу шведския. А още по-рано работих в Балкантурист и знаех Дружба и Златните наизуст.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре!
23.11.2017 14:52
Слабо познавам курортите около Варна, въпреки че няколко години ходех там на международни конференции-септември месец Но това беше за по няколко дни, в хотел Интернационал, ако не ме лъже паметта А при постерите трябва да си на разположение, така ,че много време за разходки нямаше!
Дано не са презастроени варненските курорти както Слънчев бряг сега, което е съмнително, защото Слънчев бряг е всичко друго в момента, но не и курорт!

Хубав ден ти пожелавам!
цитирай
4. laval - За съжаление
23.11.2017 15:14
Златни пясъци е също застроен като Слънчев бряг, може би малко по-слабо. Слава Богу, Св. Константин (Дружба) не е чак толкова. Именно затова го харесвам повече. Можеш да го посетиш, ще ти хареса и на теб. :)

Хубав ден и на теб!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4101645
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21967