Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2012 19:57 - АМЕРИКАНСКАТА МЕЧТА ПО РУСКИ
Автор: rustam Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 10924 Коментари: 22 Гласове:
26

Последна промяна: 18.04.2012 14:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  В края на 80-те години стана интересно да се гледа руска телевизия. Може би малцина вече си спомнят, че тогава един от каналите на родния ни ТВ ефир беше заделен за ретранслация на държаваната съветска телевизия. Но се оказа, че нашите власти започнаха да съжаляват за това свое решение някъде след 1986, когато започна "перестройката" на Горбачов.

  Както и да е, това за което ми се прииска да напиша, е встрани от политиката. Става дума за един музикален феномен, на чието "раждане" и утвърждаване  станах свидетел, именно чрез руската телевизия. За него първо ми спомена моят колега Динко  Е. Неговата препоръка ме насочи към късните музикални предавания на руснаците. Дотогава обръщах внимание преди всичко на исторически и публицистични  програми. И така станах свидетел на явлението "Ласковый май" и още с първата ми среща то ме спечели като почитател  завинаги.

  През 1988 година един от възпитателите в Ориенбургския дом за деца(интернат) - С. Кузнецов успява да сформира група от възпитаници на дома, които пеят  и свирят неговите собствени композиции. Общо стилът им може да бъде определен като "поп", но това е условно. Групата в началото си няма дори име. Свирят по местни дискотеки. Толкова бързо набират  популярност, че още в 1989 година целият състав се мести в Москва със сътрудничеството на 24 годишния мениджър Андрей Разин.

  Още същата година "Ласковый май" набира такава скорост, че на концертите им се събира хилядна публика, пълнят стадиони с по 40-50 хиляди зрители. Става нещо немислимо за соца. Един напълно аматьорски състав от 15-16 годишни момчета сираци забива в земята мастите звезди на съветската естрада.  Дават по 2-3 концерта веки ден, в разстояниена години. По решение на Министерството на образованието, учителите им пътуват из странвата  заедно с групата и и им преподават Във фен клуба на ЛМ членуват...16 милиона почитатели. От днешна дата, миниджърът  Разин се шегува, че това на практика са били всички ученички в тогавашния СССР. За социалистическия манталитет на руската култура от отва време, появата и тоталния успех на "Ласковый май" е истински шок и тотално объркване. Те бързо печелят популярност в Полша и Германия. Така става, че  само за време от 3-4 години бедните детдомовци от Ориенбург от последното стъпало в социалната стълбица стават не просто звезди, обичани от всички, но и богаташи, а някои от тях и милионери. В долари.

  Всички изследователи на явлението са обединени около едно - в основата си успехът на сираците от детския дом се дължи преди всичко на харизмата на фронтмена им - Юрий Шатунов и след това на простичките, но магнетични мелодии на Кузнецов.

  Групата спира съществуването си внезапно през 1993 година с концерт в комплекс "Олимпийски" в Москва. Краят е предхождан от трагични събития в кратко време. Един от вокалите скача от 5 етаж и се самоубива. След него един от музикантите заспива с цигара в леглото и изгаря жив. Но най-тъжното събитие се случва именно през 1993 - пред дома на Шатунов в Москава неизвестни бандити застрелват от упор с пистолет най-толемият му приятел и кейбордист на ЛМ - Миша Сухомлинов


                          image

   След убийството Шатунов изпада в депресия и става невъзможно да продължат работа.

 Слушах с удоволствие ЛМ и, признавам си, че когато научих за грозното убийство на Сухомлинов си поплаках. Той беше сърцето на ЛМ, заедно с Юра Шатунов.

  Шатунов се върна към солова кариера по-късно. Сега живее в Германия. Пак пълни залите с хилядна публика и хората пеят с цяло гърло заедно с него. Тези дни  свалям с "вилоудъра" музика от последните му концерти и я слушам много.

   Тук са два клипа на най-големите им хитове с Юра Шатунов. Първият е от концерт през 2010 на "Седая ночь", а другият на "Белые розы". За себе си едва сега открих, че първата е може би, наистина, най-доброто им парче.










Гласувай:
29



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gocho52 - Тогава почнахме да се абонираме за "Огонек", "Литературная газета" и други.
29.03.2012 20:10
Една колежка ми каза,че тези абонати били наблюдавани от службите...
цитирай
2. rustam - Да, така си беше
29.03.2012 20:25
моята пощенска кутия тогава не можеше да ги побира.
А твоята позната, мисля, че не е грешала в казаното. имало е такива списъци на абонатите - "където трябва"
Но в случая просто се сетих за тези страхотни момчета и музиката им
цитирай
3. blackpredator - Абе Рустаме,
29.03.2012 20:56
Тия малко ми звучат като "Педагогическа поема", или като "Знамена на кулите".
Артмакаренковски.;))

"Белые розы", не могат да ми заменят "Миллион алых роз".:)
цитирай
4. rustam - БП,
29.03.2012 21:07
признавам, добър каламбур :)
Гледах скорошно интервю на Пугачова, в което обясняваше как "майчински" обгърнала с обич навремето сирачетата. Истината е, че искрената обич на хората беше с тези момчетата, а не с придворните примадони.
цитирай
5. idealist - Хм...
30.03.2012 12:37
Тази група не ми е позната, признавам. В ония години беше ме впечатлил много силно текстът на една песен на "Песняры" - "Крик птицы".
Ето линк към нея:
http://www.youtube.com/watch?v=pYgdIPk4lRw&list=FLlwtjh6OQk12bLbVeb4aDCg&index=18&feature=plpp_video
цитирай
6. rustam - idealist
30.03.2012 15:06
Всъщност,"ЛМ" е всичко това, което не е "Песняры"
цитирай
7. lidislidis - Не бях чувала за тази група
30.03.2012 16:07
Впечатли ме трагичната им съдба...
цитирай
8. boristodorov56 - За пръв път чувам за тях и музиката им. Гледах в youtube няколко от песните им - най-посещаваните .
30.03.2012 16:37
Вероятно за Съветска Русия са имали значението на бр. Аргирови. Като прибавим произхода и трагичната им съдба - историята е трогателна.
Обаче, както се казва на руски - на вкус и на цвят...
Моите семпли музикални вкусове са възпитани от по-ярки и изразителни стилове - съм маниакален рокман и тези добре пеещи момчета ми се видят доста сладникави. Така и не ми харесаха никога "Любе", виж "Машина времени" и "ДДТ" са друг квас!
Във всеки случай, каквото и да са Кобзары - на руски "Песняры" - те имат един хит, които достойно отсрамва съветския рок от онова време(всъщност те са белорусци) - "Половин час до пролетта" (Музика О. Фельцман, текст Н.Олев.) - и е не само добра музика, но и върховна поезия - всеки, който поне малко разбира руски язык ще го признае! Вокал е Олег Железняков.
Аз съм виден русифил и не се срамувам да твърдя, че една от най-любимите ми песни е именно - "Половин час до пролетта"!!!

Чуйте е се подавайте: http://www.youtube.com/watch?v=JzE8dYn4awc
цитирай
9. rustam - Да, Лидис
30.03.2012 17:25
за съжаление трагината съдба на тези момчета има и продължение. Преди две години третият основен вокал - Андрей Гурев беше осъден за убийство на своя съсед алкохолик
цитирай
10. rustam - Борка,
30.03.2012 17:29
е тази песен на Песняри си е направо евъргриин. Тя е тотален хит и като мелодия и като текст.
Но за тези момчета от ЛМ, аналогията с братя Аргирови може да бъде донякъде. Все пак близнаците бяха професионални музиканти и певци. Тук става дума за абс. аматьори които за 1 година просто превземат сцената в Русия.
цитирай
11. becksss - На Шатунов песничката ми напомня на ...
30.03.2012 17:55
На Шатунов песничката ми напомня на Modern Talking по звучене. Ритмично, лесно за запомняне, мелодично и, точно заради това - хитово. Никога не бях чувал за тези момчета.
цитирай
12. rustam - Да, бекс
30.03.2012 18:08
пикът в кариерата им се съвпадна с годините, в които в Бг на хората едва ли им беше до руска поп музика. Аз си бях пристрастен и си ги следях.

За Модърн токинг си прав, донякъде. Само че си личи, че включват елементи от руския фолклор и са малко по-"твърди"
Спорде мене истинската магия на групата е в излъчването и интонацията на гласа на Шатунов. Не че е най-великият вокалист, но просто е особен.
цитирай
13. apostapostoloff - Прави впечатление, че руснаците,
30.03.2012 18:51
за разлика от нас, имат и днес добри композитори, които някакси успяват да създават масови хитове. У нас това е рядкост. Имаме изпълнители, ама композиторите ни никакви ги няма. Като изключим Тончо Жечев и Краси Гюлмезов...

Винаги, когато вляза в техните магазини "Берьозка", звучи приятна музика, а в много наши магазини звучи грозна чалга.
цитирай
14. raders - Много са добри наистина.
30.03.2012 19:40
Много са добри наистина.
цитирай
15. rustam - Хахаха,
30.03.2012 20:02
щракалке, да е жив и здрав Теди, че поне в уикендите да ни освободи от този простакеса.
Видях, че беше написала при елинор, как като се възбудела почвала да се праска дето свари - по фризери, в асансьора и прочие. Таман се чудех как успява при това висене в Блога докъм 01 часа, но явно наваксва в неделя.
цитирай
16. rustam - Колега Апостолов,
30.03.2012 20:05
да ти кажа прав си на 100%
Имат една "певица" - Верка Сердючка и като я гледам нея и нашия Азис си казвам винаги: на руснаците и травестите им са от класа, не като нашите.
цитирай
17. rustam - raders
30.03.2012 20:06
Радвам се, че ти е харесала тази музика. Аз смятам тези дни да си сваля поне два диска за лятото :)
цитирай
18. babaelenica - На мен ми беше любопитно да прочета за тези момчета.
30.03.2012 22:10
Имам някаква бегла представа за руските групи през последното десетилетие, но за тази нищо не знаех.
Благодаря ти за споделената информация.
П.П. Кой не знае за Андрей Михайлович Данилко, е така де, за Верка Сердючка.:)))
цитирай
19. rustam - еленице,
31.03.2012 09:23
ЛМ и Шатунов са идолите, вдъхновили кариерата на Данилко.
Това е собствено негово признание и често днес пеят заедно с Юрий.
цитирай
20. elinora - Рустаме, много ми хареса този постинг :)
31.03.2012 13:46
Научих нещо ново! Скоро гледах някаква реклама по една руска телевизия, в която се обещаваше гостуване на Шатунов в някакво предаване. За съжаление предаването така и не гледах, но ми стана интересно, защото Шатунов беше представен като най-големия сексимвол на Русия, преди 20 години. Малко ме е срам, че не знам нищо за тази група. Слушала съм естествено песента "Бели рози", но в изпълнение на други певци, класика е все пак :)
пп ето, че научих нещо ново и интересно. споделям мнението ти, че гласът на Шатунов е особен, звучи много момчешки и до сега ( като слушам "сивата нощ")
благодаря ти за интересния постинг!
цитирай
21. ok3223 - Мерси
03.04.2012 11:45
за шоуто, за песните и изпълнителя.
МНОГО СИ ГИ БИВА
РУСИЯ ВИНАГИ Е РАЖДАЛА РАЖДА И СЕГА
ТАЛАНТИ ЗА ЧУДО И ПРИКАЗ.
ТАЛОНТЛИВА НАЦИЯ...
цитирай
22. анонимен - Поздрав
11.04.2012 16:56
за даскала:
http://biasbiasov.blog.bg/drugi/2012/04/11/blogbegeiski-za-rustam.938469
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rustam
Категория: Забавление
Прочетен: 3808537
Постинги: 642
Коментари: 65535
Гласове: 18707
Архив