Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2017 03:03 - Срамният казус Елена Поптодорова
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 11310 Коментари: 9 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


image

Срамният казус Елена Поптодорова

            Умишлено изчаках няколко дни преди да взема и аз отношение по дипломатическия, политически и клептомански казус с нашия бивш посланик в САЩ. През това време вкупом родните средства за информация се постараха да омаловажат случая, да оневинят видната дипломатка, ако е възможно да изиграят стародавната схема за игнориране, бърза забрава и преминаване в графа „инцидентно-забравете”. Това не се случи благодарение на чуждите медии и сериозни неправителствени организации. А у нас единствено бившият премиер Ренета Инджова има` смелостта да го каже директно: „Това е безпрецедентен и срамен скандал за родната дипломация и политика. Бе задължително премиерът Герджиков да вземе отношение, да порицае подобни изпълнения, за да запази достойнството на родната дипломация, да се разграничим от такива срамни постъпки.” Нищо такова не се случи, а наистина извършеното от Елена Поптодорова хвърля неприятна сянка върху България. Нека да си кажем направо – замазването на случая го прави по-неприятен, срамен и крайно смущаващ. Меко казано.

            Самата Елена Поптодорова е знакова „птица” на политическия ни небосклон и съвсем  звездата и не изгря с възшествието на Симеон, кадет Рилски и включването и в групата на „Паситата”, когато изгря дипломатическата и звезда през 2001 год. Тя е преди всичко тъмно-червена като политик. Още през 1990 год. е придърпана от Италия, където е изпратена и е говорител и заместник на ген. Любен Гоцев в предизборния щаб на БКП в изборите за Велико Народно събрание. Подписа Конституцията и стана депутат и в следващото 36 Народно събрание, където се прочу с това, че няколко пъти води лично делегация на Италиянската комунистическа партия в българския парламент/погледнете стенограмите от това време/. Минаваше като острие на социалистическата партия. Иначе в личен план като легенди са разнасяха историите на скандалите с мъжа и`/разбира се – офицер от Държавна сигурност/ заради нейната сърдечна дружба с печално известния Филип Боков. Доста депутати от това време ще ви разкажат прелюбопитни истории от почивната станция на Министерски съвет в Слънчев бряг, но айде да оставим пикантериите. По-важното е, че видната социалистка ни забърка в грандиозен дипломатически скандал, който няма аналог.

            Оня ден гледам по една от националните телевизии пудела Асен Агов, който са хвърли като съща Раймонда Диен да защитава „емоционалната” Поптодорова и едва ли не изкара случаят на летището в Полша като „нелепа случайност”.  Унизително и тъжно. Заради нас самите – българите. На първо място вече писах за скандала от 1991 год. и пак подобен скандал в САЩ със същата персона, но веднага се хвърлиха един куп „свидетели”/Слатински, Маричков, П. Георгиев/ и разказаха за подобна случка в Лос Анджелис, но от … 1990 год., докато аз разказах за една случка, която се случи в хранителен магазин в градчето Сейнт Антъни в щата Минесота, но аз говорех за обвинение за кражба, но през … 1991 год. по времето на 36 НС. Председател бе Стефан Савов и той получи официална информация от американските власти, но с цената на всичко  успя да запази в полу-тайна случая. Значи излиза, че в САЩ е имало два такива скандала, все свързани със същото лице!?

            Скандалът във Варшава обаче оттекна зловещо в почти всички сериозни европейски вестници, прелетя и през океана, където Американският еврейски комитет взе светкавични мерки и отстрани веднага Поптодорова от поста, който заемаше. Нашето външно министерство и кабинетът мълчат зловещо.

             Нека погледнем по-задълбочено какво се е случило. Най-необяснимото е, че самата Поптодорова е задържана чак три дни след кражбата и нейната първоначална версия, че „звъннал телефона и тя била разсеяна” просто рухна. Ето какво отговаря полската полиция: „Полската полиция записа кражба, извършена от гражданка на България в района на летището на Варшава. Случката е станала на 24-ти февруари. В един от безмитните магазини е открадната козметика на стойност 1600 злоти. След установяване на идентичността на заподозряната, тя е заловена на 27-ми февруари около 4 часа следобед в района на летището. Жената се призна за виновна, върна откраднатите неща и доброволно прие наказанието. След приключване на процедурите, тя е освободена“. Значи няма никакво недоразумение, грешка и т.н. Поптодорова си е прибрала крема за 400 долара в чантата и три дни си го държи на нощното шкафче, вероятно си го ползва и едва, когато и показали записите на камерите изведнъж се сетила и си „признала”.

            Самата Елена се легитимира с български дипломатически паспорт, който при това бил пожизнен. Не вади личната си карта да се легитимира, а посяга към дипломатическия паспорт. Тук изникват поне три смущаващи въпроса. На първо място какви са тези пожизнени дипломатически паспорти, които съществуват в България?! Поинтересувах се и се оказа, че в целия Европейски съюз такова чудо няма, просто няма пожизнени дипломатически паспорти. За какви заслуги се дават? По какви причини? И въобще има ли нужда от тях? Толкова ли е богата страната ни? Сигурно и онази героиня Пръмова-Кунева и тя има пожизнен дипломатически паспорт?!

            В тази крайно неприятна ситуация Поптодорова можеше да направи няколко елементарни действия, ако искаше поне частично да изчисти името си и те са следните: да поиска и покаже протокола от задържането си, но тогава щеше да лъсне безпощадната истина, че е задържана три дни след кражбата; да поиска видео запис от охранителните камери в магазина; да отстоява докрай първоначалната си позиция, а не да я сменя всеки ден и през това време американците да я гонят  светкавично; да обясни защо се е легитимирала с дипломатически паспорт; да обясни защо точно е избрала крема „Орхидя империал” в магазина „Аалиа Бюти” 5 милиграма от който струва малко над 400 долара? И още куп въпроси могат да се зададат, но така или иначе резилът вече е сторен. Май всичко се дъвче по този начин, защото по полския наказателен закон извършителят на такава кражба подлежи на съдебно преследване за което се полага наказание затвор до  години или солена глоба. Дали пък и затова не се е пресегнала към дипломатическия паспорт героинята

            За съжаление и под сурдинка доста години в политическите среди се говори, че семейна трагедия още от средата на 80-те години е отключила заболяването клептомания у Елена Поптодорова, но се премълчават въпросите защо е изпратена като амбасадор точно в САЩ. Мълчи и нейният дипломатически патрон Соломон Паси. Въобще, не ни върви на посланици в САЩ. Само да припомня, че първият след 1989 год. бе прононсираният агент на ДС Огнян Пишев/винаги когато пиша това име го правя с отвращение, защото съм му чел гадното му досие!/. И още нещо. Въпреки че прекарва повечето си време в чужбина Ленчето Пптодорова много умело използва постовете си, за да се уреди с добри имоти в страната. Настрани от общественото внимание остана как преди години, по царско време,  тя се сдоби с огромен апартамент в дипломатическия блок на „Цариградско шосе”. Тя замени панелка в „Младост” от  72 квадрата за апартамент от 155 квадрата в престижния квартал. И тогава скандалът се замаза и Ленчето веднага прехвърли огромния апартамент на сина си. Междувременно „забравя” да отбележи коректно това в имотната си декларация. Въобще – социалистически работи.

            Мислех да пиша и анализирам още дълго този резил, който ни погоди Елена Поптодорова, но една случка от днес ми отне цялото красноречие. Седи в кварталното кафене синият ветеран и настоящ разочарован от всичко българин Гечо Паздерката от Кършияка,  чете за подвизите на Ленчето, цъка с език и пак чете. Накрая свършва и се обръща към мен. Единственият му коментар бе: „Сигурно има социалисти по света, които не крадат, но българските социалисти крадат много!”.






Гласувай:
17


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Повели двама българи към бесилката...
05.03.2017 07:11
Единият казал на другия: "Дай да избягаме!" А другият отговорил: "Недей, ще стане по- лошо!"

Голям страх изпитват страхливите българите от комунягите. Не че няма защо. Този страх като че ли е вечен.

Много се страхуват и от руснаците. Макар че днешна Русия е една жалка, изостанала и прогнила страна, която се изхранва само от износа на суровини.

Чудя се дали българите ще преодолеят някога тези страхове, които в наши дни са напълно неоснователни...
цитирай
2. yotovava - Казусът е не само скандален, но и ...
05.03.2017 09:00
Казусът е не само скандален, но и мегаскандален. В новия брой на един от жълтите вестници първа страница е отделена на семейната й трагедия - как е загубила детето си.
Само че това ме кара да се запитам - как човек, който е отключил подобен психически проблем като клептоманията, е толкова години представително лице на България. Не става дума дали е социалист, или какъвто ще там, въпросът е защо е допуснат до дипломатическото представителство на страната ни?
цитирай
3. getmans1 - Има и нещо хубаво в целият този ср...
05.03.2017 09:34
Има и нещо хубаво в целият този срамен за България случай и това е, че изплуват едни имена.
Излизат имената на манипулаторите на на прехода!
цитирай
4. podvodni - Глупости, срамен казус ! Няма та...
05.03.2017 13:20
Глупости, срамен казус ! Няма такова нещо !
Въобще не се срамувам от постъпката на Поптодорова, защото тя не е българка , а мръсна и долна еврейка !
Кражбата, лъжата и двуличието е присъщо само на чифутите, гърците и мангалите, които са от едно и също потекло .
цитирай
5. marrta - такъв позор :(
05.03.2017 14:27
не е богата, болна ни е държавата
цитирай
6. apostapostoloff - Не, podvodni, не-
05.03.2017 17:18
що е комуняга, все е айдучага!
цитирай
7. vencivaleri1951 - Ако наистина Елена Поптодорова има подобно ментално отклонение/диагностицирано/
05.03.2017 20:31
то авторът "направо" си страда за соц годините. Щото по това време тя в никакъв случай нямаше да е дипломат и въобще едва ли щеше да има престижна работа, ако лекарите не са установили излекуване или поне стабилна и продължителна ремисия защото менталните отклонения почти винаги "носят опашки". В "белите" страни подобни страдания не са причина поради която би загубил работата си-напротив би имал защита дори на работното място , ако не застрашаваш нечия сигурност , здраве и благополучие. Клептоманите не застрашават никого и едно признаване на болестта изглажда проблема. Лошото е, че никой клептоман не се признава за такъв, а лъже най нескопосано и при най-солидни доказателства. То и тези нелепи обяснения и лъжи са сериозен симптом за страданието. Това е най-вероятно и причината за мълчанието на Външно в медиите. Предполагам, че са обяснили на полската прокуратура/защото иначе делото няма как да приключи без присъда или глоба/ клиниката на госпожата, ако наистина има такава.
Казвам ако, защото според мен това си е простотия и изкукване от където и да го погледнеш. Бях свидетел как колега /добре обезпечен/ сви в Берлин черен хайвер. Извадиха му го от джоба на кожуха. Каза , че го е забравил. Показаха тогава снимки в които се вижда как на щанда взима хайвера и го слага при другите неща. После на друг щанд където хората са много/понятно е защо около щанда с хайверите и другите скъпи деликатеси няма навалица/ вади кутийката от количката и я слака в джоба си. Вместо да си замълчи взе да се ежи и стюардите извикаха милиция, а от там вероятно са съобщили в местоработата му/едно министерство/ защото не мина и месец и той напусна работа.
Сега се сещам, че Поптодорова бе сред преводачите на Живков. Няма как да е била болна
цитирай
8. podvodni - що е комуняга, все е айдучага! Ми ...
05.03.2017 21:11
apostapostoloff написа:
що е комуняга, все е айдучага!

Ми не всички еврюги са комунисти, но всички комунисти за еврюги -МОШЕници !
цитирай
9. schumpov - Много врява вдигат комунистите, ...
05.03.2017 23:14
Много врява вдигат комунистите, когато за дипломат бъде изпратен някой некомунист, трябвало да бъде човек от кариерата, да е с професионален опит и обезателно с препоръки. Спомням си в каква почуда изпаднаха западните "шпиони" като разбраха , че Сергей Антонов не знае никакъв чужд език. Слушах веднъж една съпруга на дипломат да разказва, че когато отивали на някакъв дипломатически прием, почти всички жени си носели в чантите по няколко найлонови плика, в които си вземали храна за в къщи, уж за домашните любимци. Не може хем да си умен, хем да си честен, хем да си комунист, тези три качества заедно са несъвместими.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9544388
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031