Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2018 21:44 - Позиция на Изпълнителното бюро на НС на БСП по повод предаването "История.BG" по БНТ
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 715 Коментари: 2 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дума 5. Февруари 2018 , брой: 24 
В поредица от излъчвания, последното от които със заглавие "Лагерът в Белене 1949 - 1989", предаването "История.BG" за пореден път демонстрира липса на обективност, тенденциозен подход и изопачаване на събитията в периода от 1944 до 1989 г.
Изпълнителното бюро на НС на БСП изразява острото си възмущение от факта, че Българската национална телевизия, вместо да се ръководи от принципите на обективност и безпристрастност, демонстрира:
- груба и целенасочена тенденциозност;
- манипулиране на историческите факти;
- тотална политизация и идеологизация на историята.
Чрез изваждането на фактите от контекста на общите исторически процеси се правят внушения, чиято цел е обслужване на определени политически интереси, конкретни идеологически виждания и налагане на фалшива историческа картина.
Възмутени сме от тенденциозността и липсата на професионализъм от страна на продуцентите на предаването при подбора на участниците в него. Не приемаме активното налагане от страна на водещия на предварително зададена гледна точка и поведение, което той демонстрира в поредица от предавания. Принципът за обективност предполага ясно и точно представяне на фактите, компетентни участници и честна гражданска позиция. Всичко това отсъства от съдържанието на документално-публицистичното предаване "История.BG".
В подкрепа на нашата констатация в предаването от 22 януари т.г. не участваше нито един професионален историк.
Като формално изключение би могло да бъде приета госпожа Евелина Келбечева, която обаче не е специалист по история на България в периода след Втората световна война.
Обективното поднасяне на темата за политическото насилие в историята на България изисква цялостно и добросъвестно представяне на новата българска история в периодите между двете световни войни и след Втората световна война. Такъв опит според нас в предаването не беше направен. Не може да бъде обяснено отсъствието на драстични примери за политическо насилие срещу противници на управлението на Борис III, както и на извършените по това време убийства от полицейските и жандармерийските сили, включително и на деца. Това са известни факти и тяхното отсъствие от предаването не може да бъде обяснено с друго, освен като проява на недопустима тенденциозност от екрана на националната телевизия.
Използваме конкретния случай, за да ви информираме, че в своята програма БСП недвусмислено е записала: "Оценяваме по достойнство съграденото в страната при социализма през втората половина на миналия век. Същевременно ние отхвърляме и осъждаме от миналото си всичко, противоречащо на социалистическите идеи, демокрацията и хуманизма."
Опитите на конкретни политически среди чрез предаването "История.BG" да внушават историческа вина на БСП са в остро несъответствие с приноса на нашата партия за изграждане на настоящата ни демократична република, основана върху Конституцията от 1991 г.
Припомняме, че БСП е една от най-старите партии в Европа и света. Нашата история преминава през три века и тя е източник на исторически опит, поуки и основа за обективен прочит на историята.
Като обръщаме внимание на чл.11, ал.2 от Конституцията на Република България, където ясно е записано: "Нито една политическа партия или идеология не може да се обявява или утвърждава за държавна", изразяваме нашето възмущение от опитите чрез подобни предавания да бъде насаждано у българските граждани идеологизирано разбиране за собствената ни история.
По този повод и в защита на свободата на словото и различията на мненията, се обръщаме към вас с искането предаването "История.BG" да представя пред българското общество обективната историческа истина, основана върху научнообосновани мнения. Да не се допуска тенденциозно и злонамерено изопачаване на историческите факти.
Настояваме да се придържате към законите, към принципите на правовата държава и да не допускате обществените медии да се превръщат в изразител на едностранчиви политически и идеологически доктрини.

Позицията е изпратена до СЕМ и до Генералния директор на БНТ Константин Каменаров




Гласувай:
2



1. vojvodata - Законът за обявяване комунисти...
05.02.2018 00:28
Законът за обявяване комунистическия режим в България за престъпен е действащ закон на Република България, приет от 38-то народно събрание на 26 април 2000 г. и обнародван в Държавен вестник, брой № 37 от 5 май 2000 г.

Текстът му се състои от четири члена. В член първи се казва, че управлението на Българската комунистическа партия, дошла на власт с помощта на външна сила, обявила война на България, довежда страната до национална катастрофа.

В член втори се изброяват десет обвинения към ръководствата на БКП и шест срещу целия режим. Според различните точки БКП е отговорна за различни неща, вариращи от „унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация“ и „моралния и икономическия упадък на държавата“ до нарушаване на човешките права и свободи по редица начини и подчиняване интересите на страната на чужда държава-СССР „до степен на практическа загуба на държавен суверенитет“.

Член трети обявява БКП за престъпна организация въз основа на обвиненията от член втори, а член четвърти обявява всички действия, извършени с цел съпротива и отхвърляне на режима, за „справедливи, морално оправдани и достойни за почит“.
цитирай
2. 1997 - Член четвърти се отнася за Луканов, Младенов, Джуров. Почит и уважение.
05.02.2018 08:07
vojvodata написа:
член четвърти обявява всички действия, извършени с цел съпротива и отхвърляне на режима, за „справедливи, морално оправдани и достойни за почит“.

... и тъй като липсваха каквито и да е дисиденти, а самите членове на БКП промениха нещата и отхвърлиха недемократичния ред, то те са за почит и уважение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3032433
Постинги: 3517
Коментари: 2405
Гласове: 1311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031