Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2012 17:20 - ДИАГРАМАТА НА ГЕШЕВ
Автор: rustam Категория: История   
Прочетен: 8017 Коментари: 19 Гласове:
9

Последна промяна: 27.06.2012 17:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
           По-долу стои една диаграма, чертана лично от Н.Гешев през Юни 1944. Този документ, защото това си е документ, има своите проекции и днес, 68 години след съставянето си.

    Мисля, че от няколко месеца се води една полемика по повод на един художествен филм, създаден в Република Македония и отразяващ историческите събития от това време. Даже и министър-председателят ни се включи в нея с изявление на някакъв брифинг.

    Документите са нещо, което не можеш да интерепретираш "романтично" и "патетично." Ето я самата карта


image


  Тя илюстрира активността на съпротивата срещу фашисткия режим, който е на власт в България по това време, разпределена по области. Какво се набива още на пръв поглед?

Първо: Че "басните" за някакви банди, които само си играели да обират мандрите са глупост. Вижда се, че става въпрос за десетки саботажи и въоръжени нападения, в които загиналите нелегални са почти 900, а убитите полицаи жандармеристи 231. Имайки предвид превъзходството във въоръжението и ангажираността и на цялата армия по това време, цифрите са доста показателни.

Второ: Активността на съпротивата в област Скопие е съизмерима с активността в цялата останала част на България. 443 загинали партизани и 106 полицаи. Възможно ли е при такава една ожесточена съпротива да се вмести в това, което ни се внушава, че българската армия е била посрещната като "осбободителка?"  Освен това, неоспорим исторически факт е също и това, че 5500 евреи от Македония(жени, деца и старци вкл) са натоварени в товарни вагони от българската армия и откарани в Аушвиц за унищожение. Ето и една причина за това, в Македония към момента да няма македоско малцинство. Поставянето на бългаската армия и администрация в услуга на нацистка Германия в изпълнение на плановете й за унищожение на евреите е факт и никакви възгласи за това как сме спасили "нашите" евреи не могат да го заглушат.


Тагове:   гешев карта,


Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Щраки, ами твоето? Хвърлиха ...
27.06.2012 20:11
Щраки, ами твоето?

Хвърлиха огроми усилия да промият мозъците на лумпените, но СДС е мъртво и нещата ще си дойдат по местата. А недай си боже да стане радикална промяна, тогава ще видят и дявол по пладне. Лично ще се погрижа за всеки един.
цитирай
2. rustam - Моето
27.06.2012 20:33
"отсъствие" не е важно. Много по-важно е "отсътвието" на досадниците "чикията" и "буля", които не офунтяват пространството.
цитирай
3. анонимен - Бях сигурен, че ще си намерят май...
27.06.2012 21:55
Бях сигурен, че ще си намерят майстора.
цитирай
4. lidis - Да, документите са силата на историята.
28.06.2012 00:08
"Документите са нещо, което не можеш да интерепретираш "романтично" и "патетично." Ето я самата карта"
Отново ни изненада с хубав смислен и интересен пост! Благодаря, не ги знаех тези подробности и тази карта. Интересно ми беше да прочета.


цитирай
5. анонимен - Ти си луд със шизофрения депресия ...
01.07.2012 18:27
Ти си луд със шизофрения депресия комплекси и мания и трябва да се лекуваш да си пиеш хапчетата да не ме коментираш да не ми пишеш постинги да не ме сънуваш да не искаш да имаш брадавицата ми!!!!!!!!!!
цитирай
6. elinora - Хаха, Рустаме, прочетох ти коментара при Касс и още се хиля :)
09.07.2012 22:54
И на мен птицата ми заприлича на гъска и напълно одобрих идеята, т.е заблудени гъски летят в блогбегето, ама после разбрах, че това всъщност трябвало да е лебед и ми секна вдъхновението :))
цитирай
7. yotovava - Арменският поп ми каза да ти предам много поздрави:
15.07.2012 10:09
"Рустаме, публикуваната от тебе диаграма е фалшификат. Не е правена от Гешев и не е правена през 1944 г. Хайде познай сам, по какво си личи. Жокерче: Даскал си по български език и би следвало да знаеш. Винаги твой Катана Сенсей

Вале : Езиковата реформа от 1945 г
ШуменЪ
ПлевенЪ"
цитирай
8. men - Елементарно е - доста...
15.07.2012 14:13
yotovava написа:
"Рустаме, публикуваната от тебе диаграма е фалшификат. Не е правена от Гешев и не е правена през 1944 г. Хайде познай сам, по какво си личи. Жокерче: Даскал си по български език и би следвало да знаеш. Винаги твой Катана Сенсей

Вале : Езиковата реформа от 1945 г
ШуменЪ
ПлевенЪ"

цитирай
9. zlokuche - Хехеее. . . весел фалшификат и още ...
16.07.2012 15:04
Хехеее...весел фалшификат и още по-весело, че Ентелигент като Даскал Русти е повярвал на такава партенка.
цитирай
10. starotomagare - Точно за това се опитват да опростачат нацията ни
18.07.2012 14:51
Достатъчно е да се намерят малко по-просветени в историята и в граматиката ни хора за да лъсне тъпия фалшификат.Днешните ученици в купом биха се вързали горките с мешавицата от несвързани хаотични познания и псевдопознания в главите си.Ето това се стремят да ни натрапят враговете на страната ни от където и да произхождат но все пак най-опасни са ренегатите които го правят за собствена изгода предавайки родната си кръв и история.Точно за това Танас от ,,Мяра според мяра"(и не само той а и всички истински българи с оръжие)е трепел заедно с чуждите враговете и ,,гъркомане и шпионе"а днес списъка на тази фауна е още по-дълъг .
цитирай
11. samvoin - Като споменавате Гешев, случайно ...
22.07.2012 05:35
Като споменавате Гешев, случайно да знаете на кои две НЕБЪЛГАРСКИ разузнавания е бил шпионин или е "продавал" информация?
цитирай
12. rustam - Във всеки случай
22.07.2012 10:35
е минал обучение в школата на НКВД на младини, когато е бил и малко социалист.
цитирай
13. zlokuche - То бива безграмотност, ама толкова
22.07.2012 12:23
Лекьосана тениско,

Я се образовай малко, че не ти отива. Хем си даскал, хем демострираш такава безграмотност:

1. Гешев никога не е посещавал Съветския Съюз
2. И да го е посещавал, НКВД е създаден през 1934 година. Гешев по това време малко е попревхвърлил "младините".

С даскали като тебе, нищо чудно, че новото поколение растат такива тъпончета.
цитирай
14. rustam - куче,
22.07.2012 13:46
пище се "Съветски съюз" и "неграмотност"
Бегай оттука, мъник!
цитирай
15. zlokuche - Даскал Русти (старшина Цъгов), ...
22.07.2012 14:21
Даскал Русти (старшина Цъгов),

Пише се "пиШе, а не пиЩе". Как да е, прощавам ти правописната грешка, защото все пищиш като ощипана ханъма за щяло и не щяло.

За "безграмотност" и семантичната разлика с "неграмотност", обърни се към "Тълковен речник на българския книжовен език". Дебела и интересна книга, която би трябвало да я има във всеки български дом. Във всеки дом, където четат книги, разбира се.

Собствената ти безграмотност те е докарала дотам, че преподаваш в някакво си там СПТУ или ПУЦ (или "професионална гимназия", както ги наричат сега) за шофьори, вместо в нормално училище. Там ти е и мястото, като бивш катаджия.

Един въпрос - кое ти помогна да се добереш до такава синекурна работица (мокрият сън на всеки цървул) - някогашното ти битие на катаджия или безграмотността ти?
цитирай
16. samvoin - Вместо да обсъждаме диаграми на ...
23.07.2012 03:54
Вместо да обсъждаме диаграми на Гешев и некви си пишман-"антифашистки" борби в България, не е ли по - добре да коментираме и обсъдим ЦИОНОФАШИСТКИЯ АТЕНТАТ В БУРГАС над "техните" - навярно извършен или поне подпомогнат, от техните местни окупационни колаборационисти, във всеки случай пак произхождащи и "пръкнали" се от редиците на бившата БКП, нейната ДС и школите на КГБ-бившата НКВД и сталинофашистите - империалисти?
Кой създаде фашистката кочина Израел, за която се бореше школника на Бенито Мусолини - Жаботински и дружките на Радован Караджич и Радко Младич в Геноцида в Сребреница?
Какво се цели, с този атентат?
Вярва ли някой тук, че зад него е възможно да стои "Хисбула", Иран и прочие?
Дори творението на ЦРУ - "Ал Кайда"?
Що се отнася за Гешев, не можем да отречем професионалните му полицейски качеста, нито шпионажа му за "Сикрет сървиз" и КГБ-НКВД, едновременно...
Още по - интересно е, общото между "Тато" и Гешев и техните истински "срещи", както и с други от БКП - "активни борци против фашизма и капитализма", а не описаните в "Мемоарите" на "Тато"?!...
цитирай
17. samvoin - Освен това, неоспорим исторически ...
31.10.2012 03:43
Освен това, неоспорим исторически факт е също и това, че 5500 евреи от Македония(жени, деца и старци вкл) са натоварени в товарни вагони от българската армия и откарани в Аушвиц за унищожение. Ето и една причина за това, в Македония към момента да няма македоско малцинство. Поставянето на бългаската армия и администрация в услуга на нацистка Германия в изпълнение на плановете й за унищожение на евреите е факт и никакви възгласи за това как сме спасили "нашите" евреи не могат да го заглушат.

Не мога да повярвам, че повтаряш и тук тая нагла чифуто - ционска лъжа, която няма да закъснее и да покаже "зъбките" си, а именно РЕКЕТ срещу цялата българска нация, от страна на престъпната и геноцидна кочина - Израел!
Такъв рекет, не закъсня и срещу прочие окупираната от Хитлер Полша.
Такъв рекет, не закъсня и по линия на така наречения "възродителен процес".
Не мога да разбера, ако уж се чувствате българи, що за мазохизъм е повтарянето на тия антибългарски лъжи?
Ха докажете с един автентичен документ или материал, че българи товарят евреите на вагони за Аушвиц (Лъжата на наглата чифутка от "Юден веле", беше за друг лагер. Ха, поне се координирайте в клеветите!) и че администрацията, по време на нацистката депортация на евреи от Македония - като "потенциално враждебен елемент", всъщност е българска и териториите са били предадени в ръцете на България и българската администрация?
Лъжа, която противоречи на хронологията на събитията и го потвърждава дори и фанатичен ционист, когото съм цитирал в моя блог.
После, кое точно доказва, ама ПОИМЕННО, че всички депортирани от Македония евреи, не излизат живи от нацисткия лагер в който с пратени?
Само това, че много малко се връщат да паразитстват в Македония и да колят и македонизират българи, редом с титовите главорези и кръволози ли?!
Докажете ми, че всички са загинали!
После, за депортацията на Хитлер над евреи, вече съм говорил на други места - дали такава политика е прецедент, от къде е взаимствана и прочие...
Да не би депортацият
цитирай
18. samvoin - а на Сталин срещу чеченците, да е ...
31.10.2012 03:52
а на Сталин срещу чеченците, да е призната за "холокост" и днес любимата ти Русия или всички от бившия СССР, да трябва да ги компенсират, че и да им дадат държава с право да колят и прочистват етнически, всичко живо и нечеченско в околовръст?
А американските депортации над американски граждани от японски, италиански и германски произход, с напълно недоказана вина и съпричастност към Хитлер или Япония във войната (По признание на Рейган, всички те са били лоялни на САЩ!)?
Случайно да знаеш, че и германец - антинацист и политемиграт от Хитлер е натикан в лагер, само защото е германец, а дори и полуевреин - заради германското си име?
После, случайно да знаеш, че "зонферкомандите" са еврейски, в гетото на Варшава, полицаите са евреи, а нюрнбергските "свидетели" - доносници на ГЕСТАПО?
Райнхард Гелен, защо ли оцелява?
А изпратените от България в ГУЛАГ след 1944-а година, граждани на Унгария и Германия - предимно мирни студенти, учили или пребивавали у нас?
След като само всеки трети или четвърти от тях, се е върнал жив по документи, да не би да трябва сега Унгария и Германия, да предявят претенции за "холокост" над техни от страна на България?!
Хах...
И не на последно място, не разбрах "основната ти идея" в материала.
Ти твърдиш, че е имало "македонски народ" - като отделен от българския преди 1946-а и че се е борил за тва срещу "бугарскио окупатор" ли?
Ами ако твърдиш това, не е зле да го докажеш с някой документ, от чиято и да е страна във ВСВ - до тази година и разговорите ни с теб, просто стават излишни, ако признаваш "македонска идентичност" исторически - извън нашата.
А как са посрещнати българските войски в Скопие - и в двете фази на ВСВ, има достатъчно снимков автентичен материал и клипове и гледам е бая масова тълпата и знамената говорят.
Свастиките, които стари българи запазват там - също...
Българските знамена - също.
А партизани, не редовната армия е преследвата и избивала, а специално създаденото за това подразделение на жандармерията и така наречените
цитирай
19. samvoin - доброволни или награждавани ко...
31.10.2012 03:59
доброволни или награждавани контрачети или "дружини" още, макар и далеч не с 50 000 лева на "отрязана партизанска глава" - пак плод на пропагандата.
Да, има няколко случая на отрязани глави, от снимките на които обаче и до днес не е ясно, от кого и как точно са отрязани.
Но относно партизаните и съпротивата (Аз имам прадядо, който лежи в "Черната рота" в Гърция и беше АБФК - втора степен, но не се възползва от почти никакви привилегии.), искам да попитам само: Ако аз днес или когато и да било и където и да било, излезна в нелегалност и стрелям по полицаи, дали няма да ме убият, щом ме мернат?
И това примерно, щото организацията ми е забранена или съм против война срещу Сирия, Иран или Ирак и да пускаме янките през наша територия?
Или ако през комунизма, някой е стрелял в нелегалност по милицията, в поддръжка на Унгария, Афганистан или Чехословакия?
Наверно, биха го "галили с перце" и смъртта му, ще е по - "хуманна" от тая при царския режим (Дали е бил фашистки и нацистки и за добро или зло, не е бил такъв - това настрана... Както и дали аз съм му "фен" и какво точно е мнението и отношението ми към кобургите.), а?
С горяните разправата, по - хуманна ли е била?
А с невъоръжени некомунисти?
А за армията, аз си спомням, че български генерали и в това число военния министър - Михов, са хора спасявали партизани от разстрел, някои които са в "народния съд" и им се "отблагодаряват" доста добре.
Да не говорим, че правителството на Божилов е дало масова амнистия на всички нелегални.
Е, отказалите я, какво да ги правят?
Какво да прави сега Асад в Сирия, като дава на терористите неколко амнистии, кани ги и на избори, а те продължават да рушат страната и да искат гражданска война?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rustam
Категория: Забавление
Прочетен: 3825377
Постинги: 642
Коментари: 65535
Гласове: 18707
Архив