Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2013 20:05 - БАЛАДА ЗА "ПУСТИННИЯТ ОРЕЛ"(ГЕРОЙ НА СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ)
Автор: rustam Категория: История   
Прочетен: 15605 Коментари: 19 Гласове:
10

Последна промяна: 29.04.2013 20:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                                                                               
     image      Човекът от потрета е добре познат за хората от моето             поколение. Това е военният министър и прославен военноначалник  на Израел   от 60те и 70те години на миналия век - Моше Даян. През 1967 именно той беше основният стратег и водач на израелската армия, която в невъобразима "светкавична" война успя за 2 седмици  да разгроми обединените армии на арабските държави и да ги принуди да молят за позорен мир. Военият гений на Даян се транспонира в прякора, който самите израелци му дават: "Пустинният орел"       

    Имаше един период, в който неговото име беше известно и на най-безпросветния гражданин на територията на т.н. "социалистически лагер".  По простата причина, че не минаваше ден, в който по всички възможни начини името на този човек беше обругавано и заклеймявано от комунистическата пропаганда по всички възможни способи: радио, ТВ, преса, пионерски събрания, комсомолски конгреси. Той беше персонификация на  "главорез, агресор,  слуга на световния империализъм, символ на тъмните сили и т.н."

   По същото това време се роди и една "българска легенда" за прословутия военноначалник. Мога да свидетелствам, че лично съм слушал от  зрели и сериозни хора, а и от обикновени пенсионери кооператори  баснята за това, как Моше Даян е от "спасените" български евреи, че уж бил завършил военно училище в България, а в края на 50те емигрирал за Обетованата земя. И никой сякаш не си даваше сметка, че завършването на военно училище от евреин във фашискта България е просто абсурдна идея.

  Истината е, че Моше Даян е типичен палестински евреин, а по това време Палестина е колония на Великобритания и като такъв завършва военно училище, но в Англия. Любопитно е, че през 1937 е изпратен на специализация в Московската генералщабна академия, където е слушател заедно с маршалите Манщайн и Де Гол.
  Изключителните му качества още като кадет правят впечатление и в навечерието на ВСВ Моше е включен в състава на първите части н елитните командоси "САС." По време на жестоките битки край Дюнкерк губи лявото си око и оттогава остава прослувутата черна превръзка.

   През есента на 1941 г. се случва нещо, за което соцпропагандата 30 години по-късно  гузно мълчеше. Заради богатия си боен опит, изключително аналитичен ум и знанието на руски език, Моше Даян е изпратен като военно аташе в СССР. С идването си започва да засипва съветското командване с настоявания  да му се даде възможност да участва в бойни операции на Червената армия. Идва момент, в който горещите молби на британския полковник най-после са удовлетворени.

    След Сталинград и Курск, през 1943 предстои провеждането на мащабна операция за освобождаването на Киев. По личното разпореждане на маршал Жуков е дадена възможност на полк. Даян да участва лично в нея. Ръководител на операцията е маршал Рокосовски-поляк и типичен антисемит. Колкото и да не му е приятно, принуден е да посрещне храбрия "съюзник" в щаба си. Гостът обаче настоява за първая линия. Инструктиран от Жуков да го пази като зеницата на окото си, Рокосовски измисля ето това:

    Тъй като операцията предвижда едновременно с основния удар да бъдат проведени лъжовни атаки на десния фланг, той праща напористия евреин тъкмо там - на най-безопасното място. Далече от истинскат атака.

     Мечтата на полк Даян се сбъдва! Той е на бойната линия, виждат се немците и техните окопи! Но става немислимото: час, след както започва "лъжовният" маньовър на позициите, където е Моше, немците стоварват жесток артилерийски обстрел и яростно контраатакуват. Ротата, в чиите позиции се намира британският офицер е избита до крак. От командира до санитаря. Единственият оцелял на позицията е Моше Даян.

     Какво се е случвало в главата му тогава, можем само да предполагаме. Вместо да избяга, да търси спасение, полковник Даян прави следното: заема позиция на едно от картечните гнезда, оборудвано със старата, но добре позната му картечница"Максим". Срещу него настъпва фашискта рота, но той открива бесен огън. Особеното на тази картечница, създадена в края на 19век е, че почти немислимо е с нея да стреля сам човек. Изключително трудно е. Необходимо е да има помощник, който да "води" картечната лента. Иначе тя просто засича. Но Моше Даян успява да се справи.

    В същото време на Рокосовски вече е докладвано за хода на немското контранастъпление. Изправен пред опасността да наруши заповедта на Главното командване и да загуби британския дипломат, маршалът е принуден да действа светкавично и безумно. Изтегля подразделения от направлението на основния удар и ги изпраща в полето, където геройски води отбрана самотният евреин.

   Така събитията около моше Даян стават причина коренно да се промени планът на операцията. На практика основният удар на Червената армия се измества, което пък носи голяма изненада и осигурява светкавичен разгром на немската отбрана.

   Когато първите войници от подкреплението пристигат на позицията на Даян те го намират почти загубил сили с димяща картечница пред него. По-късно изброяват труповете на 137 убити нацисти. Откъдето и да го погледнеш - подвиг.

   Историята с английското военно аташе завършва невероятно. По рапорт на командира на полка, където се сражава английският полковник, за проявен героизъм, безпримерна храброст, високо бойно майсторство, полковник Даян е предложен като покриващ всички изисквания за званието "Герой на Съветския съюз" и го получава.

   Интересното в цялата тази история е, че лично той, въпреки чудовищната кампания заливаща името му  с ругателства и  злоба, нито веднъж не си е позволил да парадира с този факт от своята биография.




Тагове:   моше даян,


Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tit - ...чувала съм и друга легенда.:))
29.04.2013 21:23
"Мъти ми водата един, няма да говоря с имена..., но да знае, че ще му извадя и другото око!"
Голда Меир
:)))
Мабовиц е била устата жена, не знам дали горното е вярно, но е добре казано!:)
Както и това:
Никсън помолил Меир да изпрати в САЩ генерал Моше Даян в замяна на трима американски генерали.
Голда:
- Изпращаме ви Дженерал Даян, веднага след като получим Дженерал Мотърс, Дженерал Електрик и Дженерал Телефон.


Добре е да припомняш за истински легенди!;):))
цитирай
2. germantiger - Поздравления за постинга, макар да гласувах против!
29.04.2013 21:28
Съветската рота вероятно е била от 200 войника, подофицери и офицери (би могла да бъде и 60, но обикновено ще е над 120 със сигурност).

Иначе кзано избита цяла съветска рота над 120 човека към загуби 137 (на нацисти, както ги наричаш), не е впечатляващо постижение. Айретен в числата разбира се, може и да се усъмним - дали са 137 итн.

...

137 човека с една картечница не падат:

- НИКОГА 137 ЧОВЕКА НЕ ТИ ИДВАТ ОТ ЕДНО НАПРАВЛЕНИЕ
- НИКОГА 137 ЧОВЕКА НЕ ПОВТАРЯТ ГРЕШКА ДА ТИ ИДВАТ НА "ГЮМЕ" ПРЕД СЕКТОРА ЗА ОБСТРЕЛ
- КАРТЕЧНИЦАТА ИМА ВОДНО ИЛИ ВЪЖДУШНО ОХЛАЖДАНЕ (тази за която пишеш вероятно водно), ДУЛО СЕ СМЕНЯ, ДОРИ НЯКОЛКО ДУЛА В ЕДИН БОЙ, САМ ЕДВА ЛИ
- ЗА ДА ЛИКВИДИРАШ 137 ЧОВЕКА, ПУСКАШ В ПЪТИ ПОВЕЧЕ КУРШУМИ И ИЗСТРЕЛИ

Иначе кзано една съветска рота от вероятно 120 човека до 200 пада за вероятно 137 "нацисти" - нищо изключително - пак повтарям!

...

Вън от моите "маркери" направеното от Моше Даян е подвиг и е велико, в това спор няма, както и героизма никога не е бил привилегия, саможертва или умение само на един народ, нация или род восйки!
цитирай
3. rustam - Еха,
29.04.2013 21:28
това последното не бях го чувал. Голда Меир е от малкото оцелели в "Аушвиц". Изключително мъдра жена. От нея най-много ми харесва това:

"Не бъди скромен. Не си толкова велик като Него"
цитирай
4. rustam - germantiger
29.04.2013 22:00
ти явно си от редките случаи на интересуващи се от военнта история, които не са запознати с легендарната "Максимка" - най-страшното стралково оръжие през ПСВ. разбира се, че е с водно охлаждане. ползвана е в много армии.
Но не се съмнявай в точността на бройката. Да станеш Герой на СССР е била направо изпипана бюрократична процезура - всеки факт и детайл се е засичал от 3 страни.

Освен това, да има на разположение картечница с богат боекомплект, а насреща си поне рота намци, за предпочитане СС, е мечта на всяко еврейско момче. Мечта, която те носи на крилете на безумния героизъм.
цитирай
5. germantiger - Сега вече бих гласувал За постинга ми, предполагах, че няма да допуснеш коментарите ми - извини ме за гласа против!
29.04.2013 22:19
Запознат съм, дори имам няколко книги за нея, виждал съм я и в поне два музея.

Същата картечница претърпява развитие и бол модификации или "версии". Инфото за охлаждането и пиодмяната на стволове беше бонус, който сочи, че без значение на ситемата ствола вдига температура, пуши, иска подмяна, прекратяване на стрелба и сие... ПРИМЕРНО И ДО ДНЕС ЛОЖАТА НА АК47 "СЕ ПАЛИ" КОГАТО Е ДЪРВЕНА И ТОВА Е НОРМАЛНА ПРАКТИКА ЗА ХОРА С ОПИТ.

Начина по който се ползва или "инсталира" също! Максим може да е на влак, платформа в полева или дълговременна фортификация, може да е дори на "тачанка" му казваха казаците, може да е дори сдвоена като зенитна рама итн итн итн

Точно за това споменавам, че инфото е непълно и непрецизно.

За мечтите на еврейските момчета нямам представа, но те си остават мечти - за еврейско съжаление количеството осмъртени юдеи от германци за жаслот е в пъти повече отколкото германци убити от евреи.

Системата на награждаване, отличаване и производство в ранк/г при съветите често е комична - мога да дам потресаващи примери (чисто комунистически идиотлък на моменти).

...

120 до 200 човека съветска рота избити за 137 (вероятно) избити германци - абсолютно реалистично поне като предположение.

137 човека не падат вследствие стрелба на един стрелец без прислуга към картечницата, без съдействие и 137 човека не атакуват една огнева точка.

Те могат да я блокират, обходят, покриятс огън, дим, обстрелят с право или неоправо мерене (настилна или навесна тракетория) итн итн итн

120-200 за 137 - нормален боен пример или епизод.
Оцеляването на Даян вече е впечатляващо и е героизъм - спор няма.
цитирай
6. dinkov - Динков
29.04.2013 23:12
За Моше Даян за първи път съм чул от баба ми (Бог да е прости). Мисля, че има нещо общо с Пловдив, с Мараша. Там се намира еврейската махала. Площадите Ортамизар и Мюслето. Къде е роден и като малък къде е живял ?
Ицко
цитирай
7. rustam - germantiger
29.04.2013 23:23
колкото и да не ти се вярва, падат! без прислуга, без прикритие по фланговете! Когато зад картечницата стои подивял от желание за мъст, обигран командос, изпълнен с презрение към смъртта и омраза към немците и Германия!
цитирай
8. rustam - dinkov
29.04.2013 23:26
Точно за тази българска "легенда" съм споменал в статийката си. Че бил от пловдив, от еврейската махала и че учил във Военното училище. Няма нищо вярно.
Човекът си е обикновен евреин от Палестиня, която по това време е управлявана от Великобритания.
цитирай
9. germantiger - ...
30.04.2013 03:51
rustam написа:
колкото и да не ти се вярва, падат! без прислуга, без прикритие по фланговете! Когато зад картечницата стои подивял от желание за мъст, обигран командос, изпълнен с презрение към смъртта и омраза към немците и Германия!


Не е до вяра, а до можене и фантазия!

Моженето е при мен - поради професията ми почти 11 години вън от бг в армия

Поради дядо ми, който лично е свалял съветски войници във ВСВкато капитан в 36 id. (mot.)

Ти доколкото знам опит армейски в бой или зад граница равен на моя нямаш - мисля споменава се, че си бил милиционер или учител?!

Обиграни командоси няма - има ефективност, шанс и преди тях ЗНАНИЕ - УМЕНИЕ - НАВИЦИ, другото е "филм".

Омразата може да е мотив, но тя не сваля противник.

Легендата за Моше Даян е чудесно занимание за лаици, но несериозно за колеги или историци. 120 до 200 съветски войни паднали за 137 германци (ако числото е истинно) - нищо "екстраординарно". Ако ти въобразяваш бойния пример като избити над 100 руснака без нито един паднал германец, а след това Даян сам свалил 137...

Искрено се надявам да не възприемаш войната с юношески максимализъм или младежки ентусиазъм, а като сериозна и трагична.
цитирай
10. germantiger - ...
30.04.2013 04:14
"Я си кажи" честно и "направо", че личната ти омраза към германската нация е мотив да напишеш част от коментарите ти поне ;)

Неведнъж е ставало дума между нас, че съотношението загуби германски военни на Остфронт-а до 3,5 млн срещу САМО ВОЕННИТЕ загуби на СССР спорни от занижените над 12 млн по Кривошиев до предполагаеми над 20 млн. винаги раняват и дразнят теб - за цивилните загуби в милиони въобще не иде реч, там страданията на руския, украинския и белоруския народи нямат аналог (пиша го абсолютно сериозно, а не цинично или иронично).

Имаш право на своите подбуди и позиции Рустам-е, но представата ти за Моше е повече емоционална, нежели истинна - лошо няма.

...

Частта на постинга ти за промененото направление (което е в тактически мащаб), а според теб повлиява на стратегическия, дори не оперативния) е несериозна ;)

Подразделения (всъщност съединения и обединения в оперативен мащаб) не се изтеглят за минути, дори час, основен удар и направление не се променят дори за ден итн итн итн

Жив и здрав да си, но войната не ти е професия и това личи,което не пречи да списваш.
цитирай
11. eien - Rustam,
30.04.2013 13:55
все такива, едни интересни постинги, ама до колко се покриват с истинската фактология? Кликвам "гласувал за". Със здраве!
цитирай
12. ko642 - Факт е че е герой на съветския съюз. ...
30.04.2013 17:29
Факт е че е герой на съветския съюз. Логично погледнато сигурно е избил доста немци - иначе не би го получил. Дали са 137 или 120 или 50 - няма голямо значение. Другия факт е , че Германия е загубила войната безславно както и да го изчисляваш.
Друг един факт е че грманците не се гордеят с тази война и не говорят много за нея за разлика от някои ?българи?
цитирай
13. rustam - eien
30.04.2013 20:17
Животът понякога е дотолкова хсюрреалистичен и невероятен, че дори и най-развихрената фантазия или латино сериал не би могла да го догони! Всеки един факт от историята на ген.Даян е абсолютно достоверен. Със здраве!
цитирай
14. rustam - ko642
30.04.2013 20:28
Знаеш ли, въпросната категория "интерпретатори" на ВСВ обикновено "забравят", че тази война всъщност донесе безславно поражение както на Германия, така и на нейните съюзници-Румъния, Унгария, Италия, Словакия и стотици хиляди нацисти от всички кътчета в Европа.
цитирай
15. merlin68 - Много смешно, този постинг опит за ...
30.04.2013 21:38
Много смешно, този постинг опит за виц ли е?
Защото с реалността няма нищо общо:)
В никаква военна академия на СССР не е бил, а до колкото ми е известно и във военно училище в Англия не е бил.
В навечерието на ВСВ Моше НЕ е включен в състава на първите части на елитните командоси "САС." а е вкаран в затвора за незаконно притежание на оръжие от британските власти в Палестина. В затвора е от 1939 до 41г.
Окото си не губи "по време на жестоките битки край Дюнкерк", а в Сирия където се бие с французите (съюзници на Германия), затова получава британски орден (не помня какъв точно).
Никога не е бил британско военно аташе в СССР, не е участвал в боеве на източния фронт нито под командването на Рокосовский, нито под чието и да е друго командване. Естествено при това положение няма как да е изтрепил 137 есесовци и съответно не е станал герой на СССР:)))))
цитирай
16. rustam - Първообразът
30.04.2013 23:50
на САС - "Специални нощни отряди" е създаден като подразделение на британската армия през 1938г. именно в Палестина. В първоначалния му състав влизат 52 избрани бойци. Комнадир на подразделението е капитан Орд Уингейт, служил преди това в Судан. Именно той лично от числото на тези "избрани" отличава двама командоси - Моше Даян и Ицхак Саде(шампион на Русия по гръцка борба преди ПСВ). Една от проявите на Даян като член на тези отряди е документирана в спомените на капитан Уингейт: в нощен бой, отделение от 7 еврейски бойци, командвано от Моше Даян успява да унищожи отряд от 80 арабски саботьори.

През ноември 1939 Моше Даян е арестуван и осъден на 10 години затвор за това, че успоредно със службата си в САС, участва в полунелегалната еврейска съпротива. Още през януари 1940 е помилван, бил е доста ценен за англичаните.През май 1941 година е главен организатор на т.н. "еврейски батальони" в състава на Британската армия.Наричат ги "Ударни роти" или на иврит "Плугот махац". Капитан Моше Даян е командир на Първата рота! Тези батальони участват на всички фронтове, където британската армия се сражава през ВСВ. характерно за тях е било, че когато са воювали с немците, са се ръковадели от принципа: "никакви пленници" През същата година като доброволец в Британската армия постъпва и по-младият му брат - Зорик. В края на 1941 година, произведеният в полковник Даян е част от военната мисия на Обединеноито краство в Москва.
цитирай
17. elinora - Почувствах се като истинска тъпанарка!
01.05.2013 15:15
Не съм чувала дори името на този човек, да не говорим пък за цялата информация, което прочетох в поста и в коментарите под него.
Беше ми изключително интересно обаче! :)
цитирай
18. get - @ Казармен фолклор ... или псевдо история с мирис на "партенки" !?
02.05.2013 00:47
rustam написа:

1. През есента на 1941 г. се случва нещо, за което соцпропагандата 30 години по-късно гузно мълчеше. Заради богатия си боен опит, изключително аналитичен ум и знанието на руски език, Моше Даян е изпратен като военно аташе в СССР.


- Израел се създава, като държава през ..... (?) - познай до три пъти аФтуре - :))))
rustam написа:

2. След Сталинград и Курск, през 1943 предстои провеждането на мащабна операция за освобождаването на Киев.


Список Героев Советского Союза - http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%B2_%D0%A1%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE_%D0%A1%D0%BE%D1%8E%D0%B7%D0%B0 - Моше Даян не се ВИЖДА ?
"Електронная еврейска енциклопедия"
В 1939 г. Даян был арестован вместе с группой членов нелегальных курсов Хаганы и до 1941 г. содержался в тюрьме города Акко.(след намеса на Х.Вайцман, освободен от бртанското правителство - б.м.)
Освободившись, немедленно присоединился к Палмаху(най-реакционното крило на терористичната Хагана ?), в котором стал одним из первых командиров. Участвовал в разведывательных операциях перед вторжением британской армии в Сирию, находившуюся тогда под контролем прогитлеровского правительства Виши. В боях Даян был ранен и потерял глаз. В ходе сотрудничества Хаганы с британской разведкой во время Второй мировой войны принял участие в создании трансляционной сети для тайных операций на случай захвата Палестины немецкими войсками. Занимал ряд командных постов в Хагане. ... " и "В составе Пальмаха принимал участие в боевых действиях в Сирии и Ливане против французских вишистов (союзников Германии), во время диверсий был ранен (бинокль, в который смотрел Даян, был разбит французской пулей), потерял глаз, награждён британским «Орденом За Выдающиеся Заслуги». В 1946 году был делегатом сионистского конгресса в Базеле. "
- Какви картечници Максим, къв Жуков и Рокосовски - не знам и какво е било в главата на полк.Даян - но в авторовата ... СЛУЧВАНЕТО е равно на "едното нищо" с няколко знака показващи удивление и почуда от четящите, съчиненията "рустамови" ???!!!
цитирай
19. geobla - за пустинния орел
06.05.2013 18:23
от къде ги вадят тези истории, но и на самите евреи не им харесват
мошето никога не е бил в СССР
имаше даже история че Жуков се ядосал че бил си заслужил Геройски медал и заповядал да го сменят с Червено Знаме
по времето когато е бил военен министър вече не е бил оня моше от началото.бил е великолепен командир и може би най слабият им военен министър.Шерон (Булдозера) е силата която решава войната.по думите му той би се справил даже и ако някоя фуста е била военен министър.нека ценим заслугите и на другите.не че подценявам мошето
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rustam
Категория: Забавление
Прочетен: 3824723
Постинги: 642
Коментари: 65535
Гласове: 18707
Архив