Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2014 15:41 - ПАРКУР
Автор: rustam Категория: История   
Прочетен: 7523 Коментари: 12 Гласове:
17

Последна промяна: 12.01.2014 16:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      Живеем във време, в което не  би трябвало да съществуват никакви "табута" относно личностите и събития в българската история. И въпреки всичко, такива "забранени теми" съществуват, покрити сякаш от закона на "омертата".

    Една от тези теми е свързана с имената на две емблематични  личности, които се нареждат сред най-популярните през ХХ век, що се отнася до военнта и спортната ни история. Става дума за генералите Владимир Стойчев и Крум Лекарски.

     Ровил съм се доста в биографиите им, но всеки път се натъквам на един и същ феномен. Без значение дали става дума за историческа книга, публицистика или интернет публикации. Всеки път едно и също! И Стойчев, и Лекарски сякаш имат "бяло петно" в своите биографии. Общо взето разбираме какво са правили до 1918г. и после изведнъж...скачаме на 1928, когато участват на Олимпиадата. Ако мога да си позволя един каламбур, в живота на двамата наши големи спортисти, майстори в конния спорт, изведнъж изниква, подобно на "паркур",  голямо водно препятствие и хоп: десет годинки все едно нищо не са правили. Странно и може удобно едни страховити години  са  елеминирани  в житието им.

     Най-интересни, разбира се, в тази период са годините между 1919-1926. И Стойчев и Лекарски са млади офицери. Служат в Първи конен полк в София. В казармите на този полк през 1925 година се извършват масови екзекуции на български интелигенти, журналисти, писатели и противници на фашисткия режим. Известно е, че тези екзекуции са извършвани  от т.н. Трета секция към МВ и от офицери, свързани с генерал Вълков.Какво е било отношението на двамата към Военния съюз? Какво са правили Стойчев и Лекарски 1919, къде са през юни-септември 1923 година? 

    Фактът, че този исторически период е сякаш  "изтрит" от биографиите им едва ли е случаен. Твърде вероятно е, това да е така, заради "неудобни" факти.   Мисля си обаче, че съществуването на "железен  договор" за  мълчание относно двамата крие може би не просто "неудобни", а  страшни истини.
   



Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. blackpredator - Наистина паркур
12.01.2014 16:42
Напомня ми бъдеща кушия, дето още един генерал ще има хиатус в биографията, я за възродителен процес, я за изцепките на полка му в Харманли май беше.
Я за гаротата, спретнал на БГ...
Е, има разлика, Чакъра, за разлика от Гео Милев, няма изкуствено око.

За разлика от палача с изкуствената биография...
цитирай
2. rustam - Знаеш ли, БП,
12.01.2014 16:57
без да ставам адвокат на "генерала", мисля, че да поставяш Гео Милев редом, дори и само в един текст, до Чакъра е кощунствено. Единият е поети интелектуалец от европейски мащаб, другият е криминален тип от най-нисък порядък.

Човек, който стреля с тежко автоматично оръжие срещу полицаи на поражение, е терорист, а не е жертва.
цитирай
3. blackpredator - Аз пък си мисля,
12.01.2014 17:15
че тоя без да е чел Джек Лондон, се изживяваше не като зрител на кучешки борби, а на Пожарникарския зъб от Банкя.
Е тЕ това е криминален тип от най-нисък порядък.
Радвам се, че опита му да превърне БГ в Аляска и Перловска река в Юкон, вече е мираж с бяла властова мечка.

Всепак част от инуитите-електорат, не отъждествяват себе си с чукчи...

цитирай
4. atil - Първо на първо - фашистки режим в ...
14.01.2014 19:09
Първо на първо - фашистки режим в България не е имало..Но комунистически е имало!Нямало е фашистки режим защото наченките на фашистки партии в лицето на ПК "Звено" са били неутрализирани и смъкнати от власт от Негово Величество Цар Борис III . Второ на второ : След съветската окупация на България представителите на този републикански профашистки кръг са съставили правителство и са ръководили преврата на 9 септември 1944 г. Главно действащо лице е бабалъка на Гиньо Ганев(мистър републиканска конституция 1991 г.) Кимон Георгиев!
Трето на трето: ако въпросните български офицери са съдействали и са изпълнявали клаузите на Закона за защита на държавата - то те заслужават само адмирации и признателност от поколенията!
След като закона за защита на държавата беше отменен заедно с Търновската конституция, всички сме свидетели, че българската държавност престана да съществува и в момента под "компетентното" ръководство на БКП и производните и партии, България е в агония и с всеки час намалява с осем човека...!
цитирай
5. rustam - atil
14.01.2014 19:58
Глупости, я остави това с Търновската конституция. На практика нея я отмени самият Борис III през 1934, който с едноличен акт "ограничи" Конституцията. От този момент нататък тя се превърна в лист хартия. Никъде в света няма подобна глупост - "ограничена" Конституция и то ограничена по усмотрение на един единствен човек.

ЗЗД е типичен фашистки закон. Ако си чел "Фашизмът" на Ж.Желев, където се прави анализ на фашистките системи в Италия Германия и Испания, ще видиш, че у нас са изпълнени всички основни характеристики. Има си и парапартийни организации като "Съюз на българските фашисти", "Легиона" и прочие.
цитирай
6. born - Темата на постинга е интересна и ...
14.01.2014 22:47
Темата на постинга е интересна и интригуваща. Едва ли някога истината ще излезе наяве. Вероятността клони към нула. Прави ми впечатление , че българското общество и в частност малката дискусия е показателна за крайностите в схващанията на хората. Понятия като "фашизъм" и "комунизъм" се употребяват във всички посоки. И като крайности. А всъщност и двете системи са толкова близки като визия. Докато се разделяме на комунисти и антикомунисти, нищо добро не ни чака като държава.
цитирай
7. rustam - born
16.01.2014 13:25
Съгласен съм с теб относно двете понятия. Но конкретно по темата си мисля, че в 21 век е време да бъдат свалени всички табута относно личностите в нашата история. Странен е този мълчалив заговор относно въпросните двама.
цитирай
8. atil - Недей тъй бе Рустаме, то бива ляво ...
16.01.2014 13:37
Недей тъй бе Рустаме, то бива ляво ама в България стана тотално прекалено. Желю Желев и Ахмед Доганов са марксисти, които бяха назначени за политици и съответно да направят партии. Тях БКП ги създаде и вкара в политиката.
Цар Борис прецака прорепубликанското и профашиско "Звено"(от превратаджии) и с техните камъни - по техните глави. През 1934 г. ПК"Звено" направи преврат и суспендира Търновската конституция. И накара след това Царя да поеме едночлично властта и да забрани партиите! Но не и парламентаризма.
Фашистки партии не са управлявали в Царство България! Фашистка партийна диктатура не е имало!
Съюза с Хитлеристка Германия беше политически с цел националното обединение на България а не идеологически!
цитирай
9. rustam - atil
16.01.2014 15:00
Ако се хващаш за думата, то формално излиза, че след 1934 никакви партии не са управлявали България. Но нали фашистките закони бяха гласувани в НС и от депутатите на "Социалното движение", от легионери и прочие.

дали е имало фашистки режим в България е толкова широка тема, че да се опитваме да я вместим в мястото на някакви коментари е бизсмислено.

Ето ти един пример за идеологическо сродяване с нацистка Германия: расисткия Закон за защитана нацията. Гласуван под вещото ръководство на тогавашния председател на НС - Димитър Пешев, който после "спасяваше" евреите от изработения от самия него закон(защото като "вещ" юрист пряко участва в съставянето му)

Иначе, що се отнася до Конституцията, тя беше "обезчестена" още през 1923, когато "принуденият" насила цар подписа Указа за назначаване на превратаджийското правителство, без никакво отношение към конституционализма.

Замяната на принципите на Търновската конституция с прнципа за целесъобразност през 1923 даде катрбланше на всеки да се упражнява в смисъла на целесъобразността.

Така, както за сговористите беше целесъобразно да колят земеделци през юни 23, по същия начин комунистите целесъобразно избиваха "враговете на народа"
цитирай
10. mar866 - ...
16.01.2014 16:21
историята се пише от победителите, затова винаги лъже!
и в училище ми беше най-омразният предмет.

хахахах чувала съм лафа - на генерал Стойчев кобилата (за него генерал ли става въпрос?)
цитирай
11. rustam - ...
17.01.2014 09:50
mar866 написа:
историята се пише от победителите, затова винаги лъже!
и в училище ми беше най-омразният предмет.

хахахах чувала съм лафа - на генерал Стойчев кобилата (за него генерал ли става въпрос?)


Всъщност лафът е един тост на ген.Стойчев: "Да пием за жените, кобилите и техните "ездачи"
цитирай
12. atil - Тъй ама кое и действително целес...
18.01.2014 16:33
Тъй ама кое и действително целесъобразното в случая..?! Генерал Стойчев минал на печелившата страна, но си останал офицер а не цървул...Докато злобни, завистливи и комплексирани човечета се разпореждат с тази страна, тя няма да мръдне от дъното на блатото.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rustam
Категория: Забавление
Прочетен: 3809130
Постинги: 642
Коментари: 65535
Гласове: 18707
Архив