Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2009 23:30 - ПРИЛОЖНА ПСИХОЛОГИЯ
Автор: rustam Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8400 Коментари: 31 Гласове:
11



            Беше около 19 часа. Преди да изляза погледнах термометъра - 32 градуса.

           Стоях на тротоара близо до кварталния капан и чаках Веско - партньора ми от таксито. До мене стояха  баба и внук - на около 4 годинки.
            Бабата - около 70 и с излъчване на Брунхилда.Очила с тънки рамки, черна пола, свити тънки устни...Малчуганът ми грабна вниманието.Един такъв  наперен, ококорен, с панталон с ръб и ленена ризка.Пиеше "кола"  от пластмасово шише и когато остана малко недопито метна бутилката в казана.
             Нищо особено.Внезапно ме стресна  безапелационният и леден глас .Малчуганът трябваше да бръкне в казана и да извади Колата, защото не беше допита.Онемях. Без да търпи възражения баба му разпореди - докато не извади шишето - няма да си тръгнат.
            Малкият мъж плачеше с глас и я убеждаваше, че не може да стигне.Беше наистина гротескно...един такъв мъничък ,та той стигаше едва до третината на казана. " Ще вземеш пръчка и ще го извадиш" - това беше отговорът. " Не мога...."  " Не искаш ли да ме разбереш?", поне три пъти, зачервен от безсилие и рев, хлипащ и отчаян пита  хлапакът.
            Предложих да помогна, като разбира се ,предварително знаех отказа. Стигаше ми да видя очите на момченцето и съзра усещането му за това, че някой му съчувства.
            Тръгнах си бързо, не можех повече да стоя.Душата ми се свиваше. За какво беше това? Какъв беше смисълът? Какъв е залогът да смачкаш и унизиш личността на малкото човече? Не виждах   някакъв , дори и извратен, но що- годе движен от логика мотив.

          Може ли безумието да обсебва и отношенията с най-близките ни ?



Тагове:   медиум,


Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. coffeen - и ти не направи и не каза нищо!?!!!
16.07.2009 23:33
по-радикално? децата не са собственост на никой роднина.
цитирай
2. rustam - coffeen
16.07.2009 23:38
Уви....не казах.Сега знам, че трябваше. Не на баба му.На него.
цитирай
3. анонимен - ганьо = superhero :-D
17.07.2009 02:22
\m/
//
цитирай
4. hel - Поздрав!
17.07.2009 07:57
Много пъти съм присъствала на подобни сценки и винаги много ме е боляло. Комплексиран народ сме!
цитирай
5. lado - по-радикално? децата не са собс...
17.07.2009 09:01
coffeen написа:
по-радикално? децата не са собственост на никой роднина.

а какво се прави в такива случаи - скандал, за да се уплши детето,че непознат напада по негова вина близък нему?
цитирай
6. анонимен - Тук не съм много съгласна, Рустам!
17.07.2009 09:34
Децата понякога плачат така жалостиво за дреболии, да ти скъсат сърцето...Не искам да взимам страна за отношението на бабата, все пак ти си свидетеля...
Знам обаче, че съм категорично против в кофите да се хвърлят недопити напитки и недоизядени храни!При толкова гладуващи по света, това е кощунство, на което винаги у дома обръщаме внимание!
Приятен ден!
цитирай
7. nikita6864 - да ви имам и измисленото възмущение!
17.07.2009 12:09
Ето и описанието на бабата: "Очила с тънки рамки, черна пола, свити тънки устни". Каква е идеята на това описание? Да се вмени на читателя, че тя е зла, защото са й тънки устните? Ми аз бабка със сочни устни още не съм виждала, а това, че е възрастна още по-малко я прави злобна!

А'е стига драми. Чак пък душата да ти се свива. А не ти ли се свива, когато гледаш НПФ за децата от Африка? Които няма какво да ядат и ходят с надути коремчета, или които се радват на една обикн. шапчица с козирка?! На скоро една снимка се подмяташе в блога. Но тя е само една малка част от нищетата в която някои деца, от далечни земи тънат. И не само там...

А въпросът ти накрая, се появи от нищото, и си увисна в нищото ...

С най-добри чувства: Никита :-)
цитирай
8. coffeen - наистина съм отвратена
17.07.2009 12:24
само защото е кощунство, дай да травмираме детето. заглавието на постинга впрочем е страшно сполучливо. Какъв скандал - ще уплашим детето?!! ли. Ще го защитим. Господи, колко промити мозъци, колко немислене.
"оскотяване на интелекта, подтискане на собственото мислене, което се опитва да се замени с ерудираност, специализация и познания, което е умен начин да кажеш, че даден човек разбира мястото си в системата, от което не е добра идея да шава много-много"
Колко копиране, имитиране и съгласие с някакви измишльотини за глад или детски капризи. И после да не ми ревете защо се избиват в училищата, защо са такива гадни децата - АМИ ЗАЩОТО СА ТРАВМИРАНИ от ей такива баби или родители, на които не им дреме за собствените им деца, а само за спокойствието им. Знае ли някой какво значи да не обърнеш внимание на дете ?
"Трябва да контролирате собственото си програмиране и да отхвърляте отровите, с които много хора се опитват да ви захранят"
по-предните коментари - изобщо за тази ситуация не може да става дума за намесване на световния глад. Хвърленото от това дете не е храна, не е напитка, а отрова.
И какво има в тази Кока-кола - нещо полезно за този малчуган?!! Разбирам да беше истинска, жива храна, защо бабата я е купила тази "благинка" тогава изобщо. Изобщо не ме интересуват мизерните им пенсии, здравето на детето е мн по-ценно от това да се пие захар в горещо време. Хубаво е направило то като я е хвърлило, нищо, че малко късно
цитирай
9. kosara2008 - мисля, че на тайзи
17.07.2009 13:56
бабиерка, аре умалително,
да не засегна НИКИ,която мисли как в самотото ти описание ,ни манипулираш да сме скептични из ле настроени към некой със свити устни;-),

ооооооооо,аз на тайзи бебетка - ще й отнема бабешките права, защото не е трябвало детето да хвърли бутилката и да се сети тогава да проявява власт и да му вменява поведенчески норми или пък да го учи на "пестовност" а много преди това да проведе един пълен с доводи и примери разговар...е, това си е от мен, хубав постинг и с уважение към всички мнения, НО аз отнемам бабишкерските права на тайзи и за протокола:-))) тая и като млада е била вещица:-))))личността на детето и въобще всяка една личност в каквато и възраст да е не трябва да се унизява, е, след тази случка бабето може;-) да му ...разтреперим стистнатите като кобилешка...джуки:-))))))(( ле ле ле тая баба много ме ядоса
цитирай
10. rustam - Благодаря за мненията....
17.07.2009 14:35
hel - исках и аз това да кажа.Децата стават изкупление за собствените ни проблеми.

lado -. мисля, че просто трябваше да му дам кураж и да му кажа, че мъжете не плачат.

vishnichka - аз видях цялата случка.Не става въпрос
за детски каприз.На него ме поставиха
непосилна задача.Невъзможна.При това
публично....той трябваше да се моли...
и да бъде пречупен.

Ники - аз пък споделям, че до голяма степен душа
та на човек може да се огледа в очите му
и физиономията.Целта в случая беше не да
се накаже за грешка...дори и да е такава - а
да се унизи.Нямаше го уважението.

coffeen - знаеш ли, мисля си, че наистина сгреших, че не отидох до него да му кажа поне 1 дума за кураж, имаие нужда.

kosara2008 - не съм вложил измислица в портрета на бабата. Не може да възпитаваш като унизяваш.Наказанието има смисъл, ако е изпълнимо, дори и то трябва да се налага с любов.
цитирай
11. kosara2008 - ама знам...
17.07.2009 16:39
и дъм на твоя страна в случая:-)))))-
цитирай
12. анонимен - Ако автора ми разрешава,
17.07.2009 16:40
давам скромно мнение: храна не се изхвърля, т.е. бабата е права. Въпреки, че е права, методите й са помиярски. Би могла да възпитава и по друг начин, стига да има акъл за това :-)

\m/
//
цитирай
13. nikita6864 - рустаме,
17.07.2009 17:01
гледам таг "медиум". да не си станал медиум и да четеш по очите?! :-)
стига глупости. методите никак помиярски не са. и изобщо ... кои сме ние за да даваме акъл, чуждите деца как трябва да се възпитават. погледнете си вашите деца. чуждите деца са чужди. и не са ваша работа ...
всеки си има начин, и незнам защо авторите на коментари като 1,4, 12 и сигурно още куп подобни, си мислят, че техните "методи" са меродавни. въпрос на виждане е това. и пак въпроса, кои сме ние за да казваме кои методи са правилни и кои не!?
цитирай
14. анонимен - Отказвам да влизам в спор
17.07.2009 17:02
с 13. Не виждам смисъл от подобни спорове... :-P

\m/
//
цитирай
15. nikita6864 - разбира се, че няма смисъл да се спори.
17.07.2009 17:25
както казва професора "спори се за спорното , за безспорното не се спори" :-)
цитирай
16. kosara2008 - :-) пак мисля бе...
17.07.2009 17:47
В.В. ще бъде...много строга и крайна майка ;-)
цитирай
17. rustam - Дамммммммм
17.07.2009 17:57
В.В.
Мисля, че затова живеем в общество, за да може да имаме право да даваме оценки и мнения за другите.
момченцето беше чудесно. Бабата се държа безообразно.
Съжалявам дето не отидох наистина да му кажа 2 приказки.
Косара...мисля Н.В. просто й е криво....тя не би постъпила така.

P.S. Възразявам спрямо определянето на колегата злика просто като номер 12.Той е уважаван и компетентен блогър.
цитирай
18. nikita6864 - рустаме, за да сме по точни, ще се цитирам:
17.07.2009 18:27
"незнам защо авторите на коментари като...", мисля, че достатъчно красноречиво звучи думата автор!

мнението и оценките си ги имай, със самочувствието, че си член на общетсвото, но ти напомням, че не гласа на мнозинството е гаранция за спреведливост и това опитът го е доказвал не веднъж. това чудесно момченце не ти е в къщата, както и бабата, за това не мисля , че мнението ти е определящо за това, кой крив и кой прав. и пак ти казвам, имаш право да възпитаваш само твоите деца.
не си ли се замислял, че е възможно някои хора да смятат, че мнение, което си дал за препоръчано по някой въпрос на твоите деца, всъщност е крайно невъзпитателно?

По отношение спец. на изхвърлената напитка, ще кажа, че е правилно децата да се научат от малки да ценят това, което имат, да го пазят, а не да вървят с мисълта, че друго ще им се даде, друго ще получат.

Косара, абс. съм съгласна с теб. строга и възпитателна по МОИТЕ критерии.
цитирай
19. rustam - zlatnareka1
17.07.2009 19:24
....Щеше да бъде чудесно, ако всеки път постъпвахме правилно.
Мисля, че е човешко да мислим за своите грешки и пропуски.Всеки го прави. Нашата съвест ни кара да го правим.
Не е бизмислено да разсъждаваме запропуските си.Това са уроци.
цитирай
20. rustam - Съгласен
17.07.2009 20:20
може би не съм прав да я съдя.
Но аз просто исках да го окуража.
Човек не избира роднините си, но приятелите да.
Те са истинската ценност в живота ни.
цитирай
21. rosidi - така е
17.07.2009 21:06
сега трябва да измислим машина на времето и да се връщаме и да си поправяме грешките. Това да ти е за последно Рустаме!
цитирай
22. rosidi - да
17.07.2009 21:28
това е живота, той се живее, а не е учебник да се учи.
цитирай
23. rustam - Приятели....
17.07.2009 21:33
Мисля, че приятелите са най- важните хора в живота.
Понякога измежду роднините ни също може да се срещне приятел.
Но и другото е вярно - че най-страшните рани в душата на малкия човек обикновено нанасят най-близките.....Уви

цитирай
24. lado - Значи едните блогъри се люшкат в ...
17.07.2009 22:46
Значи едните блогъри се люшкат в посока "удри с лопатата", като и тримата участници се визират като крайна цел, до "мани,бегай".Ми не става така - описанието на Рустам си е френологична експертиза - сигурен съм, че не пресилва.Крайните варианти са : скандал от страна на бабата с участието на полиция и журналисти снимат.Щото разговор с непознато дете и възрастния може да се тълкува по сто начина.Поради описаните причини единствено възможното и цивилизовано поведение е оплакване в закрила на детето, ама не в България - щото пък да не вземат да го приберат в Полша например....
цитирай
25. lado - Знам, Рустаме, мъчно ти е. . и на м...
17.07.2009 22:48
Знам, Рустаме, мъчно ти е..
и на мене..
цитирай
26. lado - Знам, че съм досаден - детеце изр...
17.07.2009 22:53
Знам ,че съм досаден - детеце изравяше току-що посадени от мен цветя в кашпите пред галерията ми и когато отправих най-безобидна реплика към майката,че на цветята не им е все едно - се наслушах на какви ли не обвинения, като най-нежното беше "ти ли ше ме учиш къде да си играе детето ми"
цитирай
27. анонимен - Отидете, В.В.
18.07.2009 13:05
в някоя точка на загниващия капитализъм да прилагате "МОИТЕ критерии", да видите как децата звънят на 911 и след това може да ни разкажете какво се случва :-P

Да живее социализъма - полето на зрелите тикви! :-D

\m/
//
цитирай
28. rustam - lado
18.07.2009 13:23
........Да.Без думи.
Повдига ми се, като рече някой за възпитанието в училище.
Няма нищо ново под слътцето - истината е първите 7.
И не възпитанието като насилие върху личвостта, а това което учиш със собствено поведение детето.
цитирай
29. rustam - Колега z
18.07.2009 13:26
В ЕС телефонът е 112.....
Специално в Байганландия там можеш да си комуникираш с някоя отегчена буля.....
цитирай
30. анонимен - Рустамич,
18.07.2009 13:31
зад океана е 911, а на 112 в байганландия ако се обади дете с оплакване за домашно малтретиране, найш какъв ще е резултата? Защо мислиш байганландия е пълна с комплексирани умници? :-P

\m/
//
цитирай
31. rustam - Опссссс
18.07.2009 13:43
Последния път като звъннах на 112 за 1 мъж, дето припадна в кварталната градинка булята започна да ми снема анкетна карта. 3 пъти обяснявах адреса, при положение че цял Бургас я знае тази градинка.
Когато ме попитаха за трите имена и видях, че човека губи пулс...просто затворих телефона.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rustam
Категория: Забавление
Прочетен: 3825360
Постинги: 642
Коментари: 65535
Гласове: 18707
Архив