Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03 15:18 - КРОКУС – КОМЕНТАР НА „ПРИМА ВИСТА”
Автор: djani Категория: Лични дневници   
Прочетен: 353 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 КРОКУС – КОМЕНТАР НА „ПРИМА ВИСТА”

 

image

Има много какво да се говори за петъчната терористична атака от наемници в Москва. Защо ги наричаме „наемници“? Тъй като очевидно престъпниците нямат идеологически интереси, те са наети срещу сравнително нищожна сума и извършват безразборни убийства на публично събиране на цивилни. Съдейки по видеодоказателствата, които вече са публично достъпни, планиранетои изпълнението на тази операция не е дело на квалифицирани професионалисти. Например те са използвали една и съща кола, за да пътуват до и от мястото на атаката, движенията им вътре в сградата демонстрира елементарен  режим на близък бой . Бойни умения и лоша дисциплина на дулото, което означава минимално обучение по стрелба.

Руснаците започнаха веднага разследване, защото един от посетителите на концерта обезвредил с голи ръце единя от стрелците, и той бил заловен жив. Руснаците проследиха колата при  бягството и задържаха четиримата заподозрени, докато бягаха към Украйна. Западните медии правят всичко възможно, за да прокарат версията си, че това е атака на ISIS и да отхвърлят възможността това да е Украйна. Но първоначалният разпит на заподозрените разкри хора с ограничен интелект, тоест не особено умни момчета, които разказаха баналната история, че са били вербувани чрез телеграм канал от анонимен източник, който им предложил да им плати „огромната сума” от 5 000 долара. Няма и добро обяснение, защо банда таджики (част от племената и в Афганистан) се втурна към украинската граница. Най-малкото това демонстрира вяра, че ще намерят убежище, ако успеят да преминат границата. Те със сигурност не се държаха като калени джихадистки воини, които искат да се пожертват и да отидат на небето, за да получат наградата си от 72 девици. Твърдението за ислямски тероризъм е предназначено да отклони вниманието от други версии, че някои на Запад поне са знаели предварително за тази атака. Как иначе да обясним предупреждението на 7 март от посолството на САЩ в Москва към американските граждани да избягват да посещават събития като концерти? И тогава, Докато пожарите все още бушуват в сградата на Крокус, Държавният департамент на САЩ побърза да излезе с изявление, оневиняващо Украйна за всякаква роля в атаката. Това означава само едно - Държавният департамент е разполагал с разузнавателна информация, кой е извършил атаката. Но САЩ очевидно не са споделили това с руските си колеги. Този пропуск само ще засили подозренията в Москва относно намесата на Запада.

Но едно нещо, което вече знаем със сигурност е, че Западът е участвал в улесняването на поредица от терористични атаки срещу Русия още от началото на специалната военна операция. Как иначе бихте нарекли артилерийските и ракетни атаки срещу руски цивилни в Донбас и Белгород с боеприпаси, доставени от Съединените щати и други страни от НАТО? Като минимум това прави западните сили съучастници в терористична атака.

Безсмисленото клане на цивилни в Москва в петък не обслужва по-широка политическа цел и по никакъв начин не подобрява военните перспективи на Украйна. Важно е да се отбележи, че атаката предизвика световна симпатия към Русия, включително някои помирителни коментари от говорителя на вътрешната сигурност Джон Кърби във Вашингтон. Важно е обаче да се отбележи, че президентът Джо Байдън не е казал нищо, нито се е обърнал към Владимир Путин, за да изрази съжаление, или съчувствие. Доста контрастиращо с действията на Байдън след новината за смъртта на политическия опонент на Путин - Алексей Навални. Тогава Байдън побърза да изрази фалшивата си скръб от смъртта на Навални.

Изглежда, че растящият брой на жертвите от атаката не е причинен само от куршуми, а и от вдишване на дим. Все още няма доклад, който да обяснява как е започнал пожарът. Някои спекулират, че това се дължи на коктейли Молотов. Сигурно е, че тези подробности ще станат известни в следващите няколко дни. От поведението на президента Путин по време на вчерашната му реч също става ясно, че Русия ще отвърне на отговорните за тази атака.

Тази терористична атака няма да промени военната стратегия и плановете на Русия по отношение на Украйна. Новините от фронта показват, че руските войски продължават настъплението си по целия фронт в Донбас и изтласкват украинците обратно към река Днепър. Съдбата  на украинската армия става все по-несигурна с всеки изминал ден.

Що се отнася до идентифицирането на отговорните за организирането и финансирането на тази атака все оше няма данни. Руските следователи ще успеят да проследят произхода на огнестрелните оръжия, ако серийните номера не са изтрити. На този етап може да се вярва, че Западът е знаел, че нещо ще се случи въз основа данни от разузнаването на Украйна, но не е имал подробности, освен че това е била операция, одобрена от украинското разузнаване. Възможно ли е някои британски и/или американски офицери от разузнаването да са подозирали какво ще се случи? Това е много вероятно. Единственото нещо, което знаем със сигурност е, че тази атака ще засили желанието на президента Путин, руския генерален щаб и руското разузнаване да прекратят намесата на НАТО в Украйна, както и способността на прокситата на НАТО да атакуват Русия. Който и да е одобрил това, е сбъркал много и ще плати ужасна, но заслужена цена.

И така, какво да мислим? Водена от Запада операция, или паралелна украинска  операция?

 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: djani
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3302987
Постинги: 969
Коментари: 3407
Гласове: 4707
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930