Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2011 00:23 - ЗАЩО ДА ПРАЗНУВАМ?
Автор: rustam Категория: Политика   
Прочетен: 1770 Коментари: 7 Гласове:
12

Последна промяна: 11.09.2011 00:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


           

  

Денят на Съединението и тази година стана повод за полемики относно евентуалното  налагане на 6 септември като Национален празник вместо 3 март. Едно на ръка, че  елементарната здрава логика в случая не би търпяла възражение: Съединението не би било възможно без факта, че на 3 март бе върната към живот и се възстанови   самостойна българска държава.                                                                                                               Но има и друго: Какво значение има въпросното Съединение за почти една трета от територията на съвременна България? Никакво. Българите от Одринско, Странджанско, Македония, голяма част от Родопите получиха своята независимост от турската тирания едва през 1913г., а не през 1885.                                                                                                               И ако не трябва да празнуваме 3 март, защото Русия, видите ли просто гонела своите имперски интереси в тази война, питам защо по аналогична логика, в Кърджали, Благоевград, Гоце Делчев и в Царево трябва да празнуват 6 септември?                                                                                                               За мен много по-смислен празник е денят на светлите  победи в Одрин и Люлебургас, защото те донесоха истинската свобода за моите земляци, за моите предци.                                                                                                               Ето защо ми стана хубаво, когато посетих музейния мемориал в Одринската крепост, където за куриоз е окачено голямо копие на същата онази картина на Я.Вешин „На нож!” Да, същата, известна от учебниците по история. Вярно, там тя е поставена като илюстрация на това, колко зли и жестоки агресори са българите, но нали ние си знаем, че по-добре е да те интерпретират като злодей, отколкото като гювендия.                                                                                                               Не че ги няма и днес българските гювендии, готови да се подложат услужливо. Но кога ги е нямало? Важно е, че презрението ни не ги отминава!


Тагове:   на нож,


Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Рустамич,
11.09.2011 08:06
много празници имаме... Но поводите за празнуване са все по-малко...
Виж, за някои всеки ден е празник - всеки откраднат милион, всяка отрязана лента...
цитирай
2. анонимен - Освен 24-ти Май, вече няма друг п...
11.09.2011 11:35
Освен 24-ти Май, вече няма друг празник в България. Че даже и тоя се празнува назлън назлън. Всички други са спорни и най-важното липсва каквото и да било празнично настроение.
Колото за дупедавството, мисля че в момента нямаме равни в света. Държавата с най-жалката наемна армийка в НАТО, е на първа линия във всички американски авантюри. Как Турция и Гърция, че и Германия никого не пращат свои контингенти по света, а ние се стремим да си създадем врагове навсякаде, угаждайки на чужди интереси. Или може би сме станали най-големите борци за "демокрация". Ташак работа.
цитирай
3. urilozev - Споделям разсъждениата около празниците.
11.09.2011 21:51
Обаче от толкова "мераклии", да чествуват това и нова, май изконното е подложено на забвение.Поздрав.
цитирай
4. rustam - Марине,
12.09.2011 15:44
празниците са за това, да събират и обединяват.
Уви, по нашенско и това не е както трябва.
цитирай
5. rustam - куш,
12.09.2011 15:46
за Германия, май не си прав...но по принцип - така е!
при това този "значим принос" в световната политика се плаща от нашия джоб.
цитирай
6. rustam - Така, Юри,
12.09.2011 15:47
политическите ни певезенци се постараха да омацат всичко, което може да се нарече "празник"
цитирай
7. анонимен - Кво стаа, пичове, как е купона?
24.09.2011 13:01
Кво стаа, пичове, как е купона?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rustam
Категория: Забавление
Прочетен: 3808855
Постинги: 642
Коментари: 65535
Гласове: 18707
Архив