Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2011 14:08 - КУЛИНАРНИ МУРАФЕТИ И ТАБИЕТИ
Автор: rustam Категория: Рецепти   
Прочетен: 8835 Коментари: 34 Гласове:
-1

Последна промяна: 07.04.2011 15:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      От седмица време истинската пролет влезе в силата си. Наближава Великден. Част от празничната трапезна атмосфера са т.н. "велекденски салати" и специални блюда.
      В тази връзка искам да споделя с начеващите кулинари няколко тънки мурафета, изработени в моята практика:

       1. САЛАТА

       1.1.  Тъй като преобладаващо количество във великденската салата има зеленчукът "свежа маруля", често сме изправени пред кошмарния проблем да кълцаме огромен куп измити марули в голямата купа. Как да улесним действията  си? Много просто. Вместо широк нож и дъска, вземаме една голяма ножица(да  не е китайска от 2 лв, щото се окисляват лесно и развалят вкуса) е почваме да режем, вместо да кълцаме! От опит знам, че действието по приготвяне на основната съставка на салатата се съкращава на половина.

       1.2. Избор на домати. Задължително първо посетете близкия плод-зеленчук, защото последно време са оказва, че цените там са по-ниски от големите вериги. Това първо. Второ - избирайте домати с произход Турция(ако няма български, де), в никакъв случай гръцки. За предпочитане е да имат зелени стъбълца в основата. Ако не - можете да се ориентирате за качеството им по това как изглежда "дупето" им. Ако от черната точица се разклоняват малки лъчи под формата на "звезда" - значи всичко е ОК.

        2. СПЕЦИАЛНО БЛЮДО
         На  пазара вече изкараха пресни култивирани черни миди от фермите. Килото е 3 кинта. Затова препоръчвам "Миди по селски". Приготвя се лесно и най-вече  бързо!
Вземаме изчистени ядки около 500 гр. В тиганчето на бавен огън слагаме зехтинче от "Метро" (6 кинта литъра). После слагаме ситно нарязан лук до почервяване и добавяме  ядките съвсем за малко. Слагаме  доматено пюре, 150 гр. изчистени черни маслини "Мамут" ( 6.80 лв килото в "Карфур"), солчица и  ,разбира се, най- важното - Копър!
         Готвим 10 минутки след завирането, сипваме  мастиката  и това е.


Тагове:   мурафети,   иширети,   табиети,


Гласувай:
36



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hubavahrana - Приятно ми е когато виждам, че има и ...
07.04.2011 14:19
Приятно ми е когато виждам, че има и мъже, които мислят за такива неща. Разбира се има и други, но за момента сте малцинство. В повечето случаи жените правят трапезата. В днешно време човек трябва да разбира от всичко. Приятен ден!
цитирай
2. rustam - Благодаря за комплимента,хубавахрана!
07.04.2011 14:22
Радвам се, че майсторка като тебе е оценила скромните ми възможности.
цитирай
3. lidislidis - Поздрави, Рустаме за кулинарното торчество !
07.04.2011 14:48
Прочетох постинга с мерак и научих нещо ново!
Супер кулинарна находка си! И това с мастиката ми хареса!:) Поздрав!
цитирай
4. rustam - Здравей Лидис!
07.04.2011 14:51
Благодаря за оценката. както се казва, може да знам 10 неща, ама както трябва.
А иначе - всяко питие си върви с мезето. Не може да пиеш водка и да замезваш с миди. Просто е кощунство
цитирай
5. kasnaprolet9999 - Третата рецепта не си я довършил, ...
07.04.2011 15:11
Третата рецепта не си я довършил, кога слагаш мидите и какво ги правиш след това?
цитирай
6. rustam - къснапролет,
07.04.2011 15:13
Как кога ги слагам?
прочети по-добре. след лука, слагам ядките. Става въпрос за мидените ядки
цитирай
7. kasnaprolet9999 - аха, аз пък си помислих за орехи, ...
07.04.2011 15:29
аха, аз пък си помислих за орехи, бадеми, лешници...по избор.Ок, ще го пробвам.
цитирай
8. joysii - Навсякъде те бива! Поздрави.
07.04.2011 16:13
Навсякъде те бива!
Поздрави.
цитирай
9. rustam - kasnaprolet
07.04.2011 16:18
Опитай! Много е вкусно.
Най-добре е разбира се с пресни домати.
цитирай
10. rustam - joysii
07.04.2011 16:18
Просто споделям опит.
поздрав!
цитирай
11. mt46 - Поздрав!
07.04.2011 16:47
От теб - салатата, от мен - ракията /домашна отлежала/... :))
цитирай
12. panti4 - Поздрав и от слънчева Гърция!
07.04.2011 17:21
Трябва да се съберем някой път да хапнем и да пийнем.

цитирай
13. dorichela - Ся. . . може ли такива работи, седя в ...
07.04.2011 17:30
Ся... може ли такива работи, седя в офиса и се гърча и ти пишеш такива неща, засрами се :) Наздраве:)
цитирай
14. rustam - Марине,
07.04.2011 19:20
ся остана да кажеш, че е двойна преварка и веднага идвам!
цитирай
15. rustam - Приятелю,
07.04.2011 19:21
защо не. На миди по селски и мастика. В никакъв случай узо.
цитирай
16. rustam - Дори,
07.04.2011 19:22
Да ти кажа, става и със замразени миди от "Метро" - 9.50 килото.
При това са доста едри, аржентински.
цитирай
17. lidislidis - Mидите са деликатес на юга!
07.04.2011 20:17
Да ви призная аз никога не съм яла! Сигурно е вкусотия! Някакъв стрес имам от миди. Спомням си,че в София съм пробвала охлюви, опитвала съм жабешки бутчета. А на север няма миди. Изглежда не деянат на студ.Крехки са.
Има разни видове риби,змиорки,щуки и рачета.Интересно.
цитирай
18. dorichela - Направо подушвам утре след работа ...
07.04.2011 22:51
Направо подушвам утре след работа каква ми е мисията :)
цитирай
19. dolsineq - Това с мидите сигурно е вкусно. . . :)
07.04.2011 23:07
Това с мидите сигурно е вкусно...:)
цитирай
20. apostapostoloff - Браво
08.04.2011 08:05
за рецептата с миди!
цитирай
21. karambol5 - :)) Приятен ден :))
08.04.2011 10:09
:)) Приятен ден :))
цитирай
22. rustam - Лидис,
08.04.2011 10:18
така е, мидите са южен морски дар.
Интересно е, че от около 14 години в Черно море започна да се разпространява т.н
"бяла мида", характерна за Средиземноморието.
А черната мида все повече намалява заради рапаните.
цитирай
23. rustam - Шракалке...
08.04.2011 10:19
имаше нещо.
цитирай
24. rustam - доричела, долсинея
08.04.2011 10:20
аопитайте, вкусно е и наистина лесно и бързо
цитирай
25. rustam - злика,
08.04.2011 10:20
хайде да се съсредоточиш върху малкото си пишо, моля.
цитирай
26. rustam - Апостолов,
08.04.2011 10:21
знам, че си ценител, благодаря.
цитирай
27. rustam - karambol5
08.04.2011 10:23
Дай Боже!
И на теб!
цитирай
28. darcy - Не обичам миди,
08.04.2011 11:17
освен панирани. Иначе салатката е идейна.
цитирай
29. alexs - ЧУдесно специално блюдо
08.04.2011 11:54
ще опитам и твоята ЧУдодейна рецепта за празниците
С поздрави
цитирай
30. elinora - Рустаме, ама за самата салата нищо не си казал конкретно,
08.04.2011 17:54
а само как се избират домати и как се реже маруля ( мразя маруля)
А мидите ги харесвам само панирани, на морето! :)
цитирай
31. borjanmljakov - Ако нямате миди можете просто да се изсерете в тигана,
09.04.2011 19:31
тъй като мидите, които цъгов препоръча са богати на лайна, поради факта, че канализациите на всички селища по нашето Черноморие са заустени в морето.
цитирай
32. swan16 - Много практично! Ще се възползвам ...
11.04.2011 17:21
Много практично! Ще се възползвам от съвета за ножиците задължително:0 Благодаря!
цитирай
33. rustam - Практично е!
11.04.2011 22:25
опитай!
цитирай
34. swanlake - Много свежо и приятно за четене :)
16.04.2011 14:01
Много свежо и приятно за четене :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rustam
Категория: Забавление
Прочетен: 3823503
Постинги: 642
Коментари: 65535
Гласове: 18707
Архив