Постинг
07.04.2011 14:08 -
КУЛИНАРНИ МУРАФЕТИ И ТАБИЕТИ
Автор: rustam
Категория: Рецепти
Прочетен: 8835 Коментари: 34 Гласове:
Последна промяна: 07.04.2011 15:10
Прочетен: 8835 Коментари: 34 Гласове:
-1
Последна промяна: 07.04.2011 15:10
От седмица време истинската пролет влезе в силата си. Наближава Великден. Част от празничната трапезна атмосфера са т.н. "велекденски салати" и специални блюда.
В тази връзка искам да споделя с начеващите кулинари няколко тънки мурафета, изработени в моята практика:
1. САЛАТА
1.1. Тъй като преобладаващо количество във великденската салата има зеленчукът "свежа маруля", често сме изправени пред кошмарния проблем да кълцаме огромен куп измити марули в голямата купа. Как да улесним действията си? Много просто. Вместо широк нож и дъска, вземаме една голяма ножица(да не е китайска от 2 лв, щото се окисляват лесно и развалят вкуса) е почваме да режем, вместо да кълцаме! От опит знам, че действието по приготвяне на основната съставка на салатата се съкращава на половина.
1.2. Избор на домати. Задължително първо посетете близкия плод-зеленчук, защото последно време са оказва, че цените там са по-ниски от големите вериги. Това първо. Второ - избирайте домати с произход Турция(ако няма български, де), в никакъв случай гръцки. За предпочитане е да имат зелени стъбълца в основата. Ако не - можете да се ориентирате за качеството им по това как изглежда "дупето" им. Ако от черната точица се разклоняват малки лъчи под формата на "звезда" - значи всичко е ОК.
2. СПЕЦИАЛНО БЛЮДО
На пазара вече изкараха пресни култивирани черни миди от фермите. Килото е 3 кинта. Затова препоръчвам "Миди по селски". Приготвя се лесно и най-вече бързо!
Вземаме изчистени ядки около 500 гр. В тиганчето на бавен огън слагаме зехтинче от "Метро" (6 кинта литъра). После слагаме ситно нарязан лук до почервяване и добавяме ядките съвсем за малко. Слагаме доматено пюре, 150 гр. изчистени черни маслини "Мамут" ( 6.80 лв килото в "Карфур"), солчица и ,разбира се, най- важното - Копър!
Готвим 10 минутки след завирането, сипваме мастиката и това е.
В тази връзка искам да споделя с начеващите кулинари няколко тънки мурафета, изработени в моята практика:
1. САЛАТА
1.1. Тъй като преобладаващо количество във великденската салата има зеленчукът "свежа маруля", често сме изправени пред кошмарния проблем да кълцаме огромен куп измити марули в голямата купа. Как да улесним действията си? Много просто. Вместо широк нож и дъска, вземаме една голяма ножица(да не е китайска от 2 лв, щото се окисляват лесно и развалят вкуса) е почваме да режем, вместо да кълцаме! От опит знам, че действието по приготвяне на основната съставка на салатата се съкращава на половина.
1.2. Избор на домати. Задължително първо посетете близкия плод-зеленчук, защото последно време са оказва, че цените там са по-ниски от големите вериги. Това първо. Второ - избирайте домати с произход Турция(ако няма български, де), в никакъв случай гръцки. За предпочитане е да имат зелени стъбълца в основата. Ако не - можете да се ориентирате за качеството им по това как изглежда "дупето" им. Ако от черната точица се разклоняват малки лъчи под формата на "звезда" - значи всичко е ОК.
2. СПЕЦИАЛНО БЛЮДО
На пазара вече изкараха пресни култивирани черни миди от фермите. Килото е 3 кинта. Затова препоръчвам "Миди по селски". Приготвя се лесно и най-вече бързо!
Вземаме изчистени ядки около 500 гр. В тиганчето на бавен огън слагаме зехтинче от "Метро" (6 кинта литъра). После слагаме ситно нарязан лук до почервяване и добавяме ядките съвсем за малко. Слагаме доматено пюре, 150 гр. изчистени черни маслини "Мамут" ( 6.80 лв килото в "Карфур"), солчица и ,разбира се, най- важното - Копър!
Готвим 10 минутки след завирането, сипваме мастиката и това е.
Приятно ми е когато виждам, че има и мъже, които мислят за такива неща. Разбира се има и други, но за момента сте малцинство. В повечето случаи жените правят трапезата. В днешно време човек трябва да разбира от всичко. Приятен ден!
цитирайРадвам се, че майсторка като тебе е оценила скромните ми възможности.
цитирайПрочетох постинга с мерак и научих нещо ново!
Супер кулинарна находка си! И това с мастиката ми хареса!:) Поздрав!
цитирайСупер кулинарна находка си! И това с мастиката ми хареса!:) Поздрав!
Благодаря за оценката. както се казва, може да знам 10 неща, ама както трябва.
А иначе - всяко питие си върви с мезето. Не може да пиеш водка и да замезваш с миди. Просто е кощунство
цитирайА иначе - всяко питие си върви с мезето. Не може да пиеш водка и да замезваш с миди. Просто е кощунство
Третата рецепта не си я довършил, кога слагаш мидите и какво ги правиш след това?
цитирайКак кога ги слагам?
прочети по-добре. след лука, слагам ядките. Става въпрос за мидените ядки
цитирайпрочети по-добре. след лука, слагам ядките. Става въпрос за мидените ядки
аха, аз пък си помислих за орехи, бадеми, лешници...по избор.Ок, ще го пробвам.
цитирайНавсякъде те бива!
Поздрави.
цитирайПоздрави.
Опитай! Много е вкусно.
Най-добре е разбира се с пресни домати.
цитирайНай-добре е разбира се с пресни домати.
Просто споделям опит.
поздрав!
цитирайпоздрав!
От теб - салатата, от мен - ракията /домашна отлежала/... :))
цитирай Трябва да се съберем някой път да хапнем и да пийнем.
цитирайСя... може ли такива работи, седя в офиса и се гърча и ти пишеш такива неща, засрами се :) Наздраве:)
цитирайся остана да кажеш, че е двойна преварка и веднага идвам!
цитирайзащо не. На миди по селски и мастика. В никакъв случай узо.
цитирайДа ти кажа, става и със замразени миди от "Метро" - 9.50 килото.
При това са доста едри, аржентински.
цитирайПри това са доста едри, аржентински.
Да ви призная аз никога не съм яла! Сигурно е вкусотия! Някакъв стрес имам от миди. Спомням си,че в София съм пробвала охлюви, опитвала съм жабешки бутчета. А на север няма миди. Изглежда не деянат на студ.Крехки са.
Има разни видове риби,змиорки,щуки и рачета.Интересно.
цитирайИма разни видове риби,змиорки,щуки и рачета.Интересно.
Направо подушвам утре след работа каква ми е мисията :)
цитирай Това с мидите сигурно е вкусно...:)
цитирайза рецептата с миди!
цитирай:)) Приятен ден :))
цитирайтака е, мидите са южен морски дар.
Интересно е, че от около 14 години в Черно море започна да се разпространява т.н
"бяла мида", характерна за Средиземноморието.
А черната мида все повече намалява заради рапаните.
цитирайИнтересно е, че от около 14 години в Черно море започна да се разпространява т.н
"бяла мида", характерна за Средиземноморието.
А черната мида все повече намалява заради рапаните.
имаше нещо.
цитирайаопитайте, вкусно е и наистина лесно и бързо
цитирайхайде да се съсредоточиш върху малкото си пишо, моля.
цитирайзнам, че си ценител, благодаря.
цитирайДай Боже!
И на теб!
цитирайИ на теб!
освен панирани. Иначе салатката е идейна.
цитирайще опитам и твоята ЧУдодейна рецепта за празниците
С поздрави
цитирайС поздрави
а само как се избират домати и как се реже маруля ( мразя маруля)
А мидите ги харесвам само панирани, на морето! :)
цитирайА мидите ги харесвам само панирани, на морето! :)
тъй като мидите, които цъгов препоръча са богати на лайна, поради факта, че канализациите на всички селища по нашето Черноморие са заустени в морето.
цитирайМного практично! Ще се възползвам от съвета за ножиците задължително:0 Благодаря!
цитирайопитай!
цитирайМного свежо и приятно за четене :)
цитирайТърсене
За този блог
Гласове: 18707
Блогрол