Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2010 21:52 - ПРЕМЪЛЧАВАНИЯТ ПОЗОР
Автор: rustam Категория: Забавление   
Прочетен: 3571 Коментари: 12 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        Не зная защо е така,но си мисля, че в Европа винаги е имало  има две нации, които са сякаш  вечните галеници  на Стария континент. Все те са най-изстрадалите жертви, все  са най-ухажваните, избраните. Гърци и поляци.
       И понеже наближава Първи септември и по инерция ще се отбележи началото на Втората световна война, ведно с принаденото споменаване на жертвите от Катин, си помислих, че преклонението пред жертвите в никакъв случай не трябва да оправдава една позорна страница в историята на Полша.
       А историята е такава:
       През 20те години на миналия век Франция, предвиждайки бъдещия реванш на Германия, сключва съюзнически военни  договори с Полша и Чеходловакия. Обаче през 1938г. когато Хитлер окупира Чехословакия, за изненада на французите Полша отказва да обяви  война на агресорите. Нещо повече -  вместо да защити съюзника си , Полша окупира някои области от Словакия!  Каква ирония - когато същото ще стори Сталин година по-късно спрямо Полша това било престъпление....
      За да покажат, че  понятието за моралното падение на една нация винаги може да бъде преосмислено  - ето какво се случва в Полша през 1939 тодина.
      На 1 септември нацистка Германия напада Палша.
      На 2  септември полският президент вече е избягал в Лондон!
      На 5 септември полският Главнокомандващ бяга от Варшава и се крие в Брестката крепост. В бързината забравя в касата си секретните шифри за изпращане съобщения до армията. 
      На 6 септември  въпросният маршал,  пуска в прав текст заповед до армията, в коята подробно обяснява на войниците си как да  бягат  в Румъния.
      Но следващите събития са още по-куриозни. На 7 септември Хитлер изпраща предложение за Примирие и спиране на войната. Условията са такива - Полша отстъпва половината си територия и запазва в другата част автономия, подобна на тази във Франция. За съжаление няма кой да преговаря с нацистите. Същия ден полският главнокомадващ, след  "героична" едноседмична съпротива успешно е преминал румънската граница...уви.
      За  всичките тези неща обаче поляците не обичат да си спомнят. Предпочитат да говорят за жертвите от Катин, Бог да им дари покой. Някак по-удобно  е.


Тагове:   поляк,


Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. boristodorov56 - Браво на теб!
03.08.2010 22:13
Е - на това се вика манипулация!

Каква втора половина предлага Хитлер на поляците, след като се е споразумял с брат`чед му Сталин той да я окупира в Пакта Ребентроп-Молотов?

Огромен е позора на Полша, че не можа да се защити от нацистите и комунистите!
Да!
Да видим - позора на България по-малък ли е?
Тя не защити страната и народа си от азиатските хуни на Червената армия през м. септември`44 год.
Съветския съюз ни обяви война, а продажните генерали от Звено го приеха като улични проститутки да ги плякат червените комисари?
Комунистите са вторичен баласт и обикновени ренегати и безродници за да ги виня за нещо.

Да не плачем двулично на чужд гроб - нашият срам и позор е сто пъти голям.
Поляците поне се биха...
Гърците също...

Българите нямат национална чест и достойнство - съвремието и днешното състояние е доказателство.

Да не вземеш сега да кажеш, че не разсъждавам като българин и родолюбец!
цитирай
2. rustam - Борка
03.08.2010 22:23
В едно си прав. Гърците се биха. Доста добре . Даже бяха завряли в морето немци и италианци...докато България не пусна - един ден преди подписването на Тристранния пакт -другите немски дивизии. В гръб на гръцката армия. Това, разбира се е доста "славна" страница в нашата история.

Всичките факти за "героичната" отбрана на Полша са точни. Няма манипулация.
Но особено достойно е държанието на Полша, когато вместо да защити съюзика си Чехословакия, окупира области от нея. Сталин е имало от кого да се учи.
цитирай
3. анонимен - Интересно?!!
04.08.2010 00:05
Източник?
цитирай
4. анонимен - Боре,
04.08.2010 03:40
ти не разбра ли, че Рустам е глупак? :DDD
цитирай
5. boristodorov56 - 2. rustam
04.08.2010 07:25
Рустаме, ние бяхме съюзници на Германия по времето, когато Гърция бива окупирана - не знаеш ли историята?
Защо да се бием против Германия?
Впрочем срещу факта - получихме Беломорска Тракия, Македония и Южна Добружа - против ли имаш?
Не мога да се срамувам, когато става въпрос за национален интерес и присъединяване на изконно български територии към държавата?
Ти от това ли се срамуваш?
Това ли гложди мисълта ти на патриот?
Та за това умряха хиляди Българи във войните от началото на миналия век.
Без нито един изстрел, убит и похарчен лев беше осъществена мечтата, която кумънизите убиха в угода на вражеска и неприятелска държава и най-вече за да утолят жаждата си за власт, грабеж и безнаказаност.
СССР също е съюзник на Германия точно в този момент и официално препоръчва на България да се включи в Тристранния пакт с мотивацията,
че също има намерение да го стори.

През м. септември 1944 год. България беше единствения от хитлеровите съюзници,
които не изпрати войска против Червената чума на източния фронт. Между Москва и София съществувяха дипломатически връзки и никакви официални междудържавни противоречия, като изключим държавния тероризъм, който СССР упражняваше чрез шумкарските бандити.
Могат ли всички тези факти да се използват като аргументи за да се завладее и съсипе една чудеста държава от червените антихристи?
Впрочем - можеш да си представиш 600 000 души - българска армия - въоръжена и екипирана по немски образец пред Сталинград? Е знам какво ще кажеш, че няма такава опция в историята, но все пак говори за "братските славянски" чувства на
кремълските людоеди.

Въпросът ми е - да се чувстваме ли горди, че България не се защити подобаващо от вероломно обявилият ни война Съветски съюз?
Да помиярстваме ли душевно оригайки се на изпростял комунистически плам?
На това ли учиш учениците си?
Да не си даскал по история - боже, трябва да те изгонят с ритници от школото - вервай ми - защото съм българин, а не руски блюдолизец и гъзодавец!

Не го вземай персонално и на вътре.
Нищо лично.


цитирай
6. rustam - Значи така-
05.08.2010 13:25
Отзад напред. Обявената война от СССР на България през 1944 беше ангажимент на Русия- спрямо наените съюзници. Договорен съюзнически ангажимент. По- късно Русия стори същото и с Япония. Просто си изпълниха ангажиментите.
По същия начин( като съюзник на нацистка Германия) България обяви "символична" война на Великобритания и САЩ. Колко беше символична, всички знаем.
Недей моля ти се да ми "пускаш" евтини долнопробни фантасмагории за 600 000 българска армия пред Сталинград.
Първо - Българската армия никога през този период не е била с такава численост.
Второ- да отидат 600 000 българи Източния фронт би значело просто цяла България да остане без читав войник в собствената си територия. Нали разбираш колко е безсмислено и тъпо? Защо въобще ми вкарваш подобни дивотии. Обиждаш себе си, щото не си глупак, обиждаш и мен така.
Трето - 600 000 българи войници е невъзможно като факт и заради следното. България ни би могла да поддържа логистично такава армия. Още повече че България поддържаше нацистка Германия и Източния фронт хиляди тонове платове, храни, тютюн, яйца и пр. Срещу това бългаските селяни получаваха прясно напечатани хартийки, наречени райхсмарки. Не ставаха и задника да си избършеш с тях.
Значи така - СССР съвсем по законен ред ни обяви война. По процезура така да се каже.
Вероломно и подло постъпи България с Гърция и Югославия. Без да им обяви война, без да е формално член на Пакта ...пуснахме нацистката армия от Румъния да използва нашата територия и да удари в гръб съседите ни. Достойно и храбро спрямо нацистките дегенерати си държаха дори малки страни като Дания. Не и царска България

П.П. Последно Борка, че наистина не ми се занимава с глупостите дето си написал. Кво значи"без лев" България си върнала Добруджа и т.н. Макар че ще се повторя - почти цялата продукция на леката промишленост и селско стопанство отиваха да хрантутят нацистите. Срещу това България получаваше някакви идиотски хартийки, наречени марки. На туй ли му викаш без нито един лев?
Айде стига толкоз
цитирай
7. анонимен - RUSTI,
05.08.2010 14:48
ти ли си сводника, или мадъра?
цитирай
8. boristodorov56 - 6. rustam
05.08.2010 23:04
По ред - няма никакви поети ангажименти - кой да обявява война на България!
Противното твърдение е комунистическа лъжа - от най-добрите и образци.
Трябваше да кажеш - кога, кой и как е поел тези ангажименти - ама официално обявени, а не лакърдийката с размененото подаване на надраската с %. хартишка в Ялта. Това е за масова консумация - историята не се пише с промиване на мозъци, а с факти и документи. Там рекли и казали - нема.

По времето на Първата СВ - колко войска формира България и колко действащи армии имаше на 22 юни?
И освен това казах - оборудвана по германски тертип, а 600 хил. не значи вкупом заедно - юруш на болшевиките!
Според тебе колко души участвуваха в т.нар. безотечествена война след 09.09`44 год. и да не би да са се хранили с руска салата, чер хайвер и сьомга от СССР?
Елементарно е като аргумент!.
А как се изхранваха румънските, унгарските, чешките и другите армии съюзници на източния фронт - с немски хартийки?

Според кой закон ни обяви Русия война и поантата в пледоарията ми беше не толкова в законноста, а във факта на предателството на купените генерали от Звено.
Има едни интересни снимки на ген. Вл. Стойчев на парад с хитлеровата армия и после като участник в парада на победата на Червения площад - не си ли ги виждал?

България не може да постъпва вероломно спрямо никого - особено срещу посочените от теб, когато става въпрос за изконно българските земи!
България е била длъжна да го направи!
А безродниците кумънизи - отстъпиха вече заетите от войските ни земи - защото това не влизаше в сметките на Сталин, а слугите му воглаве с Гого Тарабата боледуваха от безродствен промискуитет - болестта на всички комунисти - и нямаха личен избор та затова жертваха части от нашата Родина, а не тяхната - Съветския союз!
Но това са известни факти.
Питам се защо не се признава очевидния факт - по време на ВСВ - България печели територии като съюзник на Германия - без да даде нито една жертва и губи част от тези територии като васал на СССР и то с цената на огромни жертви и материални разходи.
Питам се защо не се възприема тази убийствена истина, за да се прокарват идеологемни заклинания в полза на чужди държави и антибългарски интереси.
Абе, хора - става въпрос за България, бе!
Нима Югославия, Гърция и СССР са ви по-мили?
Не понасям нацизма точно, колкото болшевизма, но единствено Германия ни е помагала да се разширим като територия - де факто - какво ви гложди това?

Ти, Рустаме - патриот ли си или комунист?

Искренно и лично!

цитирай
9. анонимен - боре,
06.08.2010 18:35
рустам е гъз насран с афинитет към млади рускинчета!
цитирай
10. rustam - Борка
07.08.2010 01:34
Нашата дискусия заприлича на "трета фаза" софранджийски диалог.
Досадно ми е - но ще ти го кажа :
За обявяването и воденето на война, за твое сведение, има международни конвенции. Демек регламент. СССР си го спазиха спрямо нас.
Ангажиментът за това е поет в Техеран през 1943 г. След откриването на Вторияфорнт,ССР поема задължението от своя страна да обяви война на онези държави, които воюват срещу САЩ и Великобритания. И това не е комунистическа измислица.
Абе знаеш ли какво....взечи прочети нещо дори от уикипедия и тогава се изказвай. Аман от догматици.

Един велик философ-антрополог е посочил като белег на догматичното мислене точно това - мисленето с полярни категории( дясно-ляво), като тебе колега!
Ще ти онагледя горното с един исторически пример: През гражданската война в Русия имало един голям водач - Нестор Махно. Неговият лозунг бил такъв " Бей белыхпока покраснеют, бей красных пока побелеют".
Диаликтическото мислене, за разлика от догматика ,винаги допуска нещо трето....нещо което на тебе ти е чуждо
цитирай
11. boristodorov56 - 10. rustam
09.08.2010 16:40
Дори и да харесваме една и съща песен на гръб не падаш.
Аз мога и с нюанси да мисля, но и ти също предпочиташ да използваш нюансите само за илюстрации.

Прав си - така е - така правя. Знам го - защото е преднамерено.
Но майната му на това, късно е да се променям.
Хич не ми пука формалното оправдание на агресията на СССР спрямо България - в каквато и мотивировка да я облекат. Дори в устава на КПСС да са я сложили - за мен е все едно - спрямо моята държава - те са комунистические захватчики - казано с гласа на Левитан.
Но и там не е смисъла на дългото ми словоизлияние, а за факта на повода ти за постинга.
Исках да кажа, че не трябва да се надсмиваме над Полша - тя е защитавала собствения си интерес,
а май трябва да се срамумаве ние,
които не защитихме с нищо териториалната си цялост срещу един непредизвикан нашественик.
Точка.
Рустаме, по човешки казано -
няма лява или дясна политика, когато става въпрос за национален интерес,
а патриотична линия или предателска линия на поведение.
Това искам да кажа и да приключим, колкото и уклончиво да бягаш от отговора на въпросите ми.
Не ги приемай като лични. Въпросът е принципен.

Диалектика, догматика са приказките за пред митинг и аз ги мога - но кому е нужно.
Има неща, в които зад нюансите се крият големи безобразия и релефния изказ е за предпочитане - по ясно очертават граничните състояния. Все пак не говорим за пространството и материята и връзката им с времето трактувани от Толуз-Лотрек.
А що се отнася за Нестор Махно - той е бил отличен оратор и е произнасял речите си на чист български език. Нищо не намеквам. Само отбелязвам.
цитирай
12. анонимен - Като говорят за Катин, нека си сп...
12.08.2010 23:44
Като говорят за Катин, нека си спомнят за Тухол!!!
И затова , че не миеха колзети в Москва . До началото на седемдесетте години бяха седмата икономика в света. Пък като социализмът ги дразни да върнат всичко
на този , който от пански цървули ги направи индустриален гигант.Може да ми
отстъпят шедьовъра на Руднев .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rustam
Категория: Забавление
Прочетен: 3823609
Постинги: 642
Коментари: 65535
Гласове: 18707
Архив