Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2022 07:03 - © Есето на Чърчил
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1558 Коментари: 10 Гласове:
9

Последна промяна: 30.11.2022 20:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
30.11.2022г.

     През 1931 година Уинстън Чърчил (30 ноември 1874 година – 24 януари 1965 година), тогава виден, но маргинален политик, публикува в списание Strand Magazine статията (есе) "Петдесет години по–късно". Да видим :
«Голямата маса човешки същества, погълнати от труда, грижите и дейностите на живота, едва осъзнават скоростта, с която човечеството е започнало да пътува. Поглеждаме сто години назад и виждаме, че са настъпили големи промени. Поглеждаме петдесет години назад и виждаме, че скоростта непрекъснато се ускорява. Този настоящ век стана свидетел на огромна революция в материалните неща, в научните уреди, в политическите институции, в нравите и обичаите. Най–голямата промяна от всички е най–малко осезаема от индивидите : далеч по–голям брой хора във всяка цивилизована страна участват в по–пълноценния живот на човека. "В онези дни", казва Дизраели, пишейки в началото на деветнадесети век, "Англия беше за малцина и за много малко". "Двойните две хиляди, за които", пише Байрон, "светът е създаден", са дали място на много милиони, за които съществуването е станало по–голямо, по–безопасно, по–разнообразно, по–изпълнено с надежда и избор. В Съединените щати десетки милиони са се издигнали над основните нужди и удобства и се стремят към култура – поне за децата си. Европа, макар и зашеметена и разкъсана от Армагедон, представя подобен, макар и по–малко общ напредък. Всички ние приемаме съвременните битови удобства и обзавеждане, каквито ни се предлагат, без да сме благодарни или съзнателно по–щастливи. Но ние просто не бихме могли да живеем, ако ги премахнат. Предполагаме, че прогресът ще бъде постоянен. "Този ​​напредък продължава", отбелязва един от героите на Хърбърт Уелс, "продължава". Прекрасно е, "да продължаваш". Освен това е голям шанс, защото ако спре или се обърне, ще настъпи катастрофа и невъобразим ужас. Човечеството е отишло твърде далеч, за да се върне назад, и се движи твърде бързо, за да спре. Има твърде много хора, поддържани не само в комфорт, но и в биологично съществуване, чрез процеси, непознати преди един век, за да си позволим дори временна проверка, още по–малко общ неуспех, без да изпитаме бедствие в най–ужасната му форма.
Когато погледнем назад отвъд стоте години по дългите пътеки на историята, веднага виждаме защо епохата, в която живеем, се различава от всички други епохи в човешките летописи. Човечеството понякога е пътувало напред, понякога назад или е стояло неподвижно дори стотици години. То остава неподвижно в Индия и Китай в продължение на хиляди години. Какво е това, което е създало тази нова удивителна скорост на човека? Науката е причината. Нейните някога слаби авангарди, често потъпкани, често загиващи в изолация, сега са се превърнали в огромна организирана обединена класово–съзнателна армия, маршируваща напред по всички фронтове към цели, които никой не може да измери или определи. Това е горда, амбициозна армия, която не се интересува от всички закони, създадени от хората; нищо за техните най–почитани от времето обичаи, или най–скъпо съкровени вярвания, или най–дълбоките им инстинкти. Това е тази сила, наречена Наука, която ни е хванала, назначила ни е в своите полкове и батареи, накарала ни е да работим по нейните пътища и в нейните арсенали; възнаграждаваше ни за услугите ни, лекуваше ни, когато бяхме ранени, обучаваше ни, когато бяхме млади, пенсионираше ни, когато бяхме изтощени. Нито едно от поколенията хора преди последните две или три не е било хващано за добро или лошо и третирано по този начин.
image

Науката – систематизирано достоверно знание убедително обяснено чрез логиката

Човекът в най–ранните етапи е живял сам и е избягвал съседите си с толкова безпокойство и вероятно толкова разум, колкото е избягвал свирепите месоядни зверове, които са споделяли неговите гори. С въвеждането на домашни животни предимствата на кооперирането и разделението на труда се проявяват. В неолита, когато са се произвеждали зърнени култури и се е развивало селското стопанство, мрачният гладен период, докато семената са покълвали под почвата, е включвал някаква форма на капитализъм и признаването на онези специални права на собствениците на земя, следите от които все още личат в нашето законодателство. Всеки етап включва нови правни, социологически и морални проблеми. Но прогресът само пълзеше и често спираше за около хиляда години.

Двете знакови държави в долината на Нил и Ефрат създадоха цивилизации, пълни с пищност и обстоятелства и по–стабилни от всички, които светът някога е познавал. Техните автокрации и йерархии се основават на контрола и разпределението на водата и царевицата. Управляващите държаха народа в ефикасност на деспотизъм, който никога не е имал равен до раждането на Съветска Русия. Те трябваше само да прекъснат или да спрат водата в каналите, за да умрат от глад или да подчинят бунтовническите провинции. Това, освен техните житници, им даде правомощия едновременно толкова неустоими и толкова способни на интимно регулиране, колкото контролът върху всички доставки на храна дава на болшевишките комисари. Защитени от вътрешни проблеми, те бяха уязвими само на външни атаки. Но в тези състояния човекът не се е научил да катализира природните сили. Максималната налична мощност беше сумата от мускулните усилия на всички обитатели. По–късните империи, едва ли по–малко внушителни, но далеч по–малко стабилни, се издигаха и падаха. В методите на производство и комуникация, в начините за получаване на храна и размяна на стоки е имало по–малко промени между времето на Саргон и времето на Луи XIV, отколкото е имало между възкачването на кралица Виктория и наши дни. Дарий вероятно би могъл да изпрати съобщение от Суза до Сардис по–бързо, отколкото Филип II би могъл да предаде заповед от Мадрид до Брюксел. На сър Робърт Пийл, призован през 1841 година от Рим, за да състави правителство в Лондон, му отне същото време като на император Веспасиан, когато трябваше да побърза към своята провинция Британия. Баните на дворците на Минос са били по–добри от тези във Версай. Свещеник от Тива вероятно щеше да се почувства по–у дома си на Тридентския събор две хиляди години след изчезването на Тива, отколкото сър Исак Нютон в модерно бакалавърско физическо общество или Джордж Стивънсън в Института на електроинженерите. Промените са толкова внезапни и толкова гигантски, че нито един период в историята не може да се сравни с миналия век. Миналото вече не ни позволява дори смътно да измерваме бъдещето.
image

Авторът на статията

Най–прекрасното от всички съвременни пророчества се намира в "Локсли Хол" на Тенисън :

«Защото се потапям в бъдещето, докъдето може да види човешкото око, Видях видението на света и цялото чудо, което щеше да бъде; Видях как небесата се пълнят с търговия, аргоси от магически платна, Пилоти на пурпурния здрач, падащи със скъпи товари; Чух небесата да се изпълват с викове и там валеше ужасна роса От въздушните флоти на нациите, борещи се в централното синьо; Далеч световен шепот на южния вятър, бързащ топъл със стандартите на народите, които се гмуркат през гръмотевичната буря; Докато бойният барабан не пулсираше повече и бойните знамена бяха развити в парламента на човека, Федерацията на света. Бавно идва гладен народ, като лъв, който пълзи по–близо, Гледа втренчено един, който кима и намига зад бавно гаснещ огън»
image

Тези шест куплета от предсказания, написани преди осемдесет години, вече са изпълнени. Завладяването на въздуха за търговия и война, Обществото на нациите, комунистическото движение – всичко това, разкрито в истинската им последователност от великия викторианец – всичко това вече е в историческите книги и вълнува света около нас днес! Може напразно да търсим в Писанията такива точни и бързо оправдани прогнози за бъдещето. Еремия и Исая се занимават с мрачни и загадъчни притчи, сочещи към далечни събития и способни на много различни тълкувания от време на време. Съдия, Пророк, Изкупител щеше да се издигне, за да спаси Неговия Избран народ; и от век на век евреите питаха, спорейки : "Ти ли си този, който трябва да дойде, или да търсим друг? " Но "Локсли Хол" съдържа точно предсказание за грандиозни събития, които много от онези, които са познавали писателя, доживяха да видят и преживеят! Зората на Викторианската епоха открива новия период на човека; и геният на поета проби завесата на бъдещето.
Има два процеса, които възприемаме съзнателно или несъзнателно, когато се опитваме да пророкуваме. Можем да търсим период в миналото, чиито условия наподобяват възможно най–близко тези в наши дни, и да предположим, че продължението на този период ще се повтори, с изключение на някои незначителни промени. Второ, можем да разгледаме общия ход на развитието в нашето непосредствено минало и да се опитаме да го продължим в близкото бъдеще. Първият е методът на историка; вторият – на учения. Сега ни е отворен само вторият, и то само в частична сфера. Като наблюдаваме всичко, което науката е постигнала в съвременните времена, както и знанията и силата, които тя притежава, можем да предвидим с известна увереност изобретенията и откритията, които ще управляват нашето бъдеще. Можем само да гадаем, надничайки през мрачно стъкло, какви реакции ще предизвикат тези открития и техните приложения върху навиците, мирогледа и духа на хората.
Докато по–рано най–голямата сила, която човек можеше да ръководи и контролира, беше впряг от коне или галера от роби, или евентуално, ако можеха да бъдат достатъчно обучени и впрегнати, банда работници като израилтяните в Египет; днес вече е възможно да се контролира точно от мостика на боен крайцер цялата мощ на стотици хиляди хора или да се задейства с един пръст мина, способна за миг да унищожи труда на хиляди човеко–години. Тези промени се дължат на замяната на мускулната енергия с молекулярната енергия и нейното насочване и контрол от сложен, красиво усъвършенстван апарат. Тези огромни нови източници на сила и фактът, че те могат да бъдат управлявани от един човек, направиха възможни нови методи за добив и металургия, нови видове транспорт и нечувани машини. Те от своя страна позволяват молекулярните източници на енергия да бъдат разширени и използвани по–ефективно. Те улесняват и подобряването на древните методи. Те заменят мелничното колело на нашите предци със стохилядокиловатовите турбогенератори в Ниагара. Всяко изобретение действаше и реагираше на други изобретения и с непрекъснато нарастваща бързина беше издигната огромната структура на техническите постижения, която отделя днешната цивилизация от всичко, което е познавало миналото.
Няма съмнение, че тази еволюция ще продължи с нарастваща скорост. Знаем достатъчно, за да сме сигурни, че научните постижения през следващите петдесет години ще бъдат много по–големи, по–бързи и по–изненадващи от тези, които вече сме имали. Плъзгащият струг позволява да се правят прецизни машини и силата на парата се втурва към света. И през облаците пара проблесна ослепителната светкавица на електричество. Но това е само началото. Висши власти ни казват, че нови източници на сила, много по–важни от всички, които познаваме досега, със сигурност ще бъдат открити. Ядрената енергия е несравнимо по–голяма от молекулярната енергия, която използваме днес. Въглищата, които човек може да получи за един ден, лесно могат да свършат петстотин пъти повече работа, отколкото самият човек. Ядрената енергия все още е поне един милион пъти по–мощна. Ако водородните атоми в един фунт вода могат да бъдат накарани да се комбинират и да образуват хелий, те биха били достатъчни, за да задвижват двигател с мощност хиляда конски сили за цяла година. Ако електроните, тези малки планети на атомните системи, бяха накарани да се комбинират с ядрата във водорода, освободените конски сили биха били още 120 пъти по–големи. Сред учените няма съмнение, че този гигантски източник на енергия съществува. Това, което липсва, е кибритът, който да запали огъня, или може да е детонаторът, който да накара динамита да избухне. Учените търсят това.
Откриването и контролът върху такива източници на енергия би причинило промени в човешките дела, несравнимо по–големи от тези, произведени от парната машина преди четири поколения. Схеми с космически мащаб ще станат осъществими. Географията и климатът биха се подчинили на нашите заповеди. Петдесет хиляди тона вода, количеството, изместено от Беренгария, би било достатъчно, ако се експлоатира по описания начин, за да премести Ирландия в средата на Атлантическия океан. Количеството дъжд, падащо годишно върху хиподрума в Епсом, би било достатъчно, за да размрази целия лед на арктическия и антарктическия полюс. Промяната на един елемент в друг чрез температури и налягания би била далеч отвъд сегашния ни обсег, би трансформирала извън всякакви описания нашите стандарти за ценности. Материали, тридесет пъти по–здрави от най–добрата стомана, биха създали двигатели, годни да овладеят новите форми на мощност. Комуникациите и транспортът по суша, вода и въздух биха придобили невъобразими форми, ако, както по принцип е възможно, можем да направим двигател с мощност 600 конски сили, тежащ 20 фунта и превозващ гориво за хиляда часа в резервоар с размерите на писалка. Безжичните телефони и телевизия, следвайки естествено сегашния си път на развитие, биха позволили на техния собственик да се свърже с всяка стая, инсталирана по подобен начин, и да чуе и участва в разговора, както и ако си пъхне главата през прозореца. Събирането на мъже в градовете ще стане излишно. Рядко би било необходимо да се обадите лично на някой друг, освен на най–близките приятели, но ако е така, прекалено бързи средства за комуникация ще бъдат под ръка. Не би имало по–голяма цел да живееш в един град със съседа си, отколкото днес има да живееш с него в една и съща къща. Градовете и провинцията ще станат неразличими. Всеки дом ще има своя градина и своя поляна.
До неотдавна производството на храна беше основната борба на човека. Тази война е спечелена. Няма съмнение, че цивилизованите раси могат да произвеждат или да си набавят цялата необходима храна. Наистина, някои от проблемите, които ни измъчват днес, се дължат на това, че производството на пшеница от белите хора е надхвърлило собствените им нужди, преди жълтите, кафявите и черните мъже да са се научили да изискват и да могат да купуват диета, по–добра от ориза. Но в момента храната се получава почти изцяло от енергията на слънчевата светлина. Радиацията от слънцето произвежда от въглеродната киселина във въздуха повече или по–малко сложни въглеродни съединения, които ни дават нашите растения и зеленчуци. Ние използваме латентната химическа енергия от тях, за да поддържаме телата си топли; превръщаме го в мускулно усилие. Ние го използваме в сложните процеси на храносмилането, за да възстановим и заменим изхабените клетки на нашите тела. Много хора, разбира се, предпочитат за храна това, което вегетарианците наричат ​​"втора употреба", тоест след като растението е било усвоено и превърнато в месо за нас от домашни животни, отглеждани за тази цел. При всички тези процеси обаче деветдесет и девет части от слънчевата енергия се губят за всяка използвана част.
Дори и без новите източници на енергия тук са вероятни големи подобрения. Микробите, които понастоящем превръщат азота от въздуха в протеините, с които живеят животните, ще бъдат насърчавани и накарани да работят при контролирани условия, точно както дрождите сега. Ще бъдат разработени нови щамове микроби, които ще правят голяма част от нашата химия вместо нас. С по–добро познаване на това, което се нарича хормони, тоест химическите пратеници в нашата кръв, ще бъде възможно да се контролира растежа. Ще избегнем абсурда да отглеждаме цяло пиле, за да изядем гърдите или крилцата, като отгледаме тези части отделно в подходяща среда. Разбира се, в бъдеще ще се използват и синтетични храни без да е необходимо удоволствията на масата да бъдат прогонени. Тази мрачна утопия на таблоидните ястия никога не трябва да бъде натрапвана и налагана. Новите храни от самото начало ще бъдат практически неразличими от естествените продукти и всички промени ще бъдат толкова постепенни, че ще убягват за наблюдение.
Ако гигантските нови източници на енергия станат достъпни, храната ще се произвежда без прибягване до слънчева светлина. Огромни мазета, в които се генерира изкуствена радиация, могат да заменят царевичните ниви или картофените масиви по света. Паркове и градини ще покрият нашите пасища и разорани ниви. Когато дойде времето, ще има достатъчно място за градовете да се разпространят отново.
Но също толкова стряскащи развития вече се намират извън върховете на пръстите ни в отглеждането на човешки същества и оформянето на човешката природа. Някога се казваше : "Въпреки че сте научили кучето на повече трикове, не можете да промените породата на кучето". Но това вече не е вярно. Преди няколко години Лондон беше изненадан от пиеса, наречена "Универсалните роботи на Росъм" (Rossum"s Universal Robots). Производството на такива същества може да е възможно в рамките на петдесет години. Те няма да се правят, а ще се отглеждат под стъкло. Изглежда малко съмнително, че ще бъде възможно да се извърши в изкуствена среда целият цикъл, който сега води до раждането на дете. Намесата в умственото развитие на такива същества, експертните внушения и лечението в по–ранните години, биха създали същества, специализирани в мисълта или труда. Производството на същества, например, които имат възхитително физическо развитие, с техните умствени дадености, закърнели в определени посоки, е почти в обсега на човешките сили. Може да се създаде същество, способно да се грижи за машина, но без други амбиции. Нашите умове се отдръпват от подобни страховити събития и законите на една християнска цивилизация ще ги предотвратят. Но може би извратени  същества от този тип ще се вписват добре в  комунистическите доктрини на Русия? Не може ли Съюзът на съветските републики, въоръжен с цялата мощ на науката, да го намери в хармония с всичките си цели да произведе раса, адаптирана към механични задачи и без други идеи, освен да се подчинява на комунистическата държава? Настоящата природа на човека е твърда и издръжлива. Той хвърля своите гениални искри на най–тъмните и неочаквани места. Но роботите могат да бъдат направени така, че да отговарят на зловещите теории на комунизма. Във философията на комунистите няма нищо, което да попречи на тяхното създаване.
Докоснах тази сфера съвсем леко, но с цел да посоча, че в едно бъдеще, което нашите деца могат да доживеят, властите ще бъдат в ръцете на хора, напълно различни от всички, от които е била оформена човешката природа. Експлозивни сили, енергия, материали, машини ще бъдат налични в мащаб, който може да унищожи цели нации. Деспотиите и тиранията ще могат да предписват живота и дори желанията на своите поданици по начин, непознат от началото на времето. Ако към тези огромни и ужасни сили се добави безмилостната подчовешка нечестност, която сега виждаме въплътена в едно от най–мощните управляващи правителства, кой ще каже, че самият свят няма да бъде разрушен или че той не трябва да бъде разрушен? Има кошмари от бъдещето, от които един щастлив сблъсък с някоя скитаща звезда, превръщайки земята в нажежен газ, може да бъде милостиво избавление.
Наистина е почти нелепо да се мисли за въздействието на огромните и ужасяващи открития, които се приближават върху структурата на парламентарните институции. Как можем да си представим, че цялата маса от хора е в състояние да реши чрез гласуване на избори правилния курс, който да приеме сред тези катаклизмични промени? Дори сега парламентите на всяка страна се оказаха доста неадекватни да се справят с икономическите проблеми, които доминират в делата на всяка нация и на света. Пред тези проблеми тръпката на престъпленията и каскадите на вестниците изсъхват и изчезват. Отдавна се знае, че демокрацията като водач или мотив за прогрес е некомпетентна. Нито едно от законодателните събрания на големите съвременни държави не представлява в рамките на всеобщото избирателно право дори частица от силата или мъдростта на общността. Великите нации вече не се ръководят от най–способните си мъже или от онези, които знаят най–много за техните непосредствени дела, или дори от онези, които имат последователна доктрина. Демократичните правителства се движат по линията на най–малкото съпротивление, като гледат кратко, плащат си пътя с подаяния и помощи и изглаждат пътя си с приятно звучащи баналности. Никога не е имало по–малко приемственост или план в техните дела и въпреки това към тях идват бързи промени, които ще революционизират за добро или зло не само цялата икономическа структура на света, но и социалните навици и моралните възгледи на всяко семейство. Само комунистите имат план и евангелие. Това са фатални за личната свобода план и евангелие, основани на омраза.
Сигурно е, че докато хората събират знания и сила с непрекъснато нарастваща и безмерна скорост, техните добродетели и мъдрост не са показали някакво забележимо подобрение с течение на вековете. Мозъкът на съвременния човек не се различава по същество от този на човешките същества, които са се борили и обичали тук преди милиони години. Природата на човека досега е останала практически непроменена. При достатъчен стрес – глад, терор, войнствена страст или дори студена интелектуална лудост – съвременният мъж, когото познаваме толкова добре, ще извърши най–ужасните дела, а съвременната му жена ще го подкрепи. В настоящия момент в света съжителстват цивилизации от много различни епохи и техните представители се срещат и разговарят. Англичани, французи или американци с идеи в крак с двадесети век правят бизнес с индийци или китайци, чиито цивилизации са изкристализирали преди няколко хиляди години. Имаме спектакъла на силите и оръжията на човека, които далеч изпреварват похода на неговия интелект; имаме напредъка на неговата интелигентност, протичащ много по–бързо от развитието на неговото благородство. Възможно е да се окажем в присъствието на "силата на цивилизацията без нейната милост".
Следователно преди всичко е важно моралната философия и духовните концепции на хората и нациите да се запазят сред тези страхотни научни еволюции. Би било много по–добре да спрем материалния прогрес и откритието, отколкото да бъдем овладени от нашия собствен апарат и силите, които той насочва. Има тайни, твърде мистериозни, за да може човек в сегашното му състояние да знае, тайни, които, веднъж проникнати, могат да бъдат фатални за човешкото щастие и слава. Но заетите ръце на учените вече бъркат в ключовете на всички стаи, забранени досега за човечеството. Без равен растеж на Милосърдие, Съжаление, Мир и Любов, самата Наука може да унищожи всичко, което прави човешкия живот величествен и поносим. Никога не е имало време, когато вродената добродетел на човешките същества е изисквала по–силно и уверено изразяване в ежедневието; никога не е имало време, когато надеждата за безсмъртие и пренебрежението към земната сила и постижения са били по–необходими за безопасността на децата човешки.
В края на краищата този материален прогрес, сам по себе си толкова великолепен, не отговаря на нито една от реалните нужди на човешката раса. Онзи ден прочетох книга, която проследява историята на човечеството от раждането на слънчевата система до нейното изчезване. Имаше петнадесет или шестнадесет човешки раси, които последователно се издигаха и падаха за периоди, измервани с десетки милиони години. В крайна сметка се е развила раса от същества, които са овладели природата. Създадена е държава, чиито граждани живеят колкото решат, наслаждават се на удоволствия и симпатии, несравнимо по–широки от нашите собствени, навигират в междупланетните пространства, могат да си припомнят панорамата на миналото и да предвиждат бъдещето. Но каква беше ползата от всичко това за тях? Какво знаеха те повече от това, което ние знаем за отговорите на простите въпроси, които хората си задават от най–ранната зора на разума – "Защо сме тук? Каква е целта на живота? Къде отиваме? Никакъв материален прогрес, дори и да приема форми, които сега не можем да си представим, или колкото и да разширява способностите на човека, не може да донесе утеха на душата му. Именно този факт, по–прекрасен от всеки, който науката може да разкрие, дава най–добрата надежда, че всичко ще бъде наред. Проекти, за които не са мечтали миналите поколения, ще погълнат нашите непосредствени потомци; страхотни и опустошителни сили ще бъдат в техните ръце; комфорт, дейности, удобства, удоволствия ще се тълпят върху тях, но сърцата им ще болят, животът им ще бъде безплоден, ако нямат визия над материалните неща. И заедно с надеждите и силите ще дойдат опасности, непропорционални на растежа на човешкия интелект, на силата на неговия характер или на ефикасността на неговите институции. Още веднъж се предлага избор между благословия и проклятие. Никога отговорът, който ще бъде даден, не е бил по–труден за предсказване».
Уинстън Чърчил
Декември 1931 година
Първоначално публикувано в списание Strand Magazine

https://www.nationalchurchillmuseum.org/fifty-years-hence.html




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. iw69 - Тоя
30.11.2022 08:03
алкохолик с ореол от спиртени изпарения около главата...
цитирай
2. missana - Много мъдър текст на Чърчил.
30.11.2022 10:03
Не знаех за него и ти благодаря, Краси!

Човечеството се развива експоненциално и това предизвиква огромна нестабилност и непредсказуемост за бъдещето му.
цитирай
3. kvg55 - До 1. iw69
30.11.2022 10:11
Какъвто и да е, важното е, че не е глупак.
цитирай
4. kvg55 - До 2. missana
30.11.2022 10:12
В друг постинг ще го изкритикувам.
цитирай
5. kvg55 - До 5. panazea
30.11.2022 11:45
Чърчил определено е негодник, но не е идиот и глупак.
цитирай
6. panazea - Голямо геройство за излъжеш милиони британци , германци, руси , да ги вкараш във война , да станеш съидейник и масов убиец !
30.11.2022 12:10
Колко ли е мъдро всичко това !
цитирай
7. kvg55 - До 7. panazea
30.11.2022 12:55
При Мюнхенското съглашение не е бил той, макар че едва ли би постъпил по различно.
цитирай
8. zemja - Мъдро и пророкуващо!
01.12.2022 04:28
Много знания и далновидност е проявил Чърчил в това есе.
Да не смесваме политическата му дейност с позициите му в полето на науката.
цитирай
9. kvg55 - До 8. zemja
01.12.2022 12:56
Познал е само за изкуствените храни.
цитирай
10. kvg55 - Благодарности!
06.12.2022 21:40
Благодаря на всички коментирали!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5755537
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031